Välgörenhet i Senegal blev möjligt tack vare Varbergspar

I 20 år har Erling och Ingri Svenungsson från Varberg varit engagerade i olika välgörenhetsprojekt i Senegal. Till hjälp har de haft Sophie Perret som nu har skrivit en bok om sitt brokiga liv.

ANNONS
|

Erling och Ingri kom i kontakt med välgörenhetsprojektet AKA via franska vänner i Alsace, som i sin tur inspirerats av mötet med en ung och målmedveten senegalesisk rektor, Sophie Perret (tidigare Dieye).

– Genom att vi fick kontakt med Sophie har vi under de här 20 åren kunnat bygga toaletter, dra fram vatten, starta fluorsköljning, haft 200 fadderbarn och annat, berättar Ingri Svenungsson.

När Sophie blev rektor för en skola Kébémer, nordost om Senegals huvudstad Dakar, bestod den av några hyddor som saknade såväl el som rinnande vatten och toaletter.

Bristen på toaletter fick konsekvensen att tjejer slutade att gå i skolan då de fick sin mens.

ANNONS

AKA Sverige, som i princip har varit ett Varbergsprojekt hela vägen, har gjort skillnad.

– För att lyfta tjejerna har det varit helt avgörande att få in fungerande toaletter på skolorna. Utbildning är det viktigaste. Många kvinnor som är analfabeter är totalt beroende av sina män. Kan de lära sig att skriva, räkna och läsa kan de också ta eget ansvar, säger Ingri Svenungsson.

Erling och Ingri vill lyfta fram Sophie Perrets engagemang.

– Hon gavs bort till en elak faster när hon var liten och växte upp i en förfärlig miljö. Sophie ville väldigt gärna läsa och lära sig om allt. Men på kvällarna fick hon inte ens ha tänt en lampa utan hon gick ut och ställde sig under en gatlykta och läste. Det fick hon inte heller göra för fastern, för då skulle grannarna undra varför hon stod där och läste. Men trots alla besvärligheter lyckades hon ta sig vidare, säger Erling Svenungsson.

Nu har Sophie Perret skrivit en bok om sitt liv, ”Den långa vägen”. Boken är översatt till svenska och ska lanseras på Akademibokhandeln i Varberg på lördag den 21 november.

– Tanken var att Sophie själv skulle vara med, men det går inte under rådande omständigheter. Hon har varit i Varberg flera gånger tidigare och är så förtjust i stan, säger Erling Svenungsson.

ANNONS

Nu blir det ett boksläpp av enklrare format. Sophie kommer att vara representerad i form av fotografier på henne och via ett videoklipp.

Ingri beskriver ”Den långa vägen” som en lättläst bok. En ärlig biografi.

– Det är en imponerande livsresa. Det är en viktig bok. För en utomstående kan vara svårt att förstå att det verkligen kan gå till så. Det är angeläget att vi lär oss om andra kulturer, säger hon.

Artikel har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS