Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Uwe korsar Ryssland – på motorcykel

På onsdagen gick Uwe Remmers motorcykel igenom besiktningen. Tur det, för idag gasar han från Varberg mot Magada i östra Sibirien – 1 500 mil bort.

HN träffar Uwe Remmers i verkstaden på Vincents bike shop, där han jobbar, drygt 12 timmar före avresan. Trots jätteresan verkar han lugn.

– Jag är lite sen med allt. Men det första man lär sig vid sådana här resor är att kasta klockan, säger han.

Motorcykeln, en österrikisk KTM på 640 kubik från 2007, har inte rullat sedan 2014, och varenda del har bytts ut. Då kom den hem i en container från Magada, för det är inte första gången Uwe Remmers åker långt på mc.

2012 var han i Japan, på 1980- och 90-talen reste han mycket i Afrika och 2014 gjorde han en liknande resa som den som nu väntar. Med en skillnad.

– Då flög jag tillbaka och transporterade hem cykeln. Nu ska jag möta en kompis som börjar sin resa i Magada och ska ta sällskap med honom en bit tillbaka, säger Uwe Remmers.

Totalt kommer resan att bli runt 2 000 mil lång och han räknar med att vara hemma i början av september.

– Om allt går som det ska. Vägarna kan vara förstörda, det kan vara skogsbränder och så vidare. Jag hade ingen semester förra året, har jobbat varenda lördag och har kollegor som går in och jobbar extra för mig. Annars hade det inte gått, säger Uwe.

Färden går först till Stockholm, sedan med färja till Tallinn innan Uwe tar mc:n till Moskva för att träffa vänner. Sedan väntar några hundra mil ”tråkig” motorvägskörning.

– Men det blir som semester för mig. Då kan jag slappna av, säger han.

Sedan börjar det roliga. Längre bort i Sibirien blir det off road-körning på grusvägar, järnvägsspår och över floder.

– Ibland är vattenståndet så högt att man får knuffa motorcykeln över, eller simma över och gå och hämta hjälp för att få över cykeln.

I Magadan väntar en stor mc-träff, och på hemresan tänker Uwe och hans medresenär försöka sig på att korsa ”Den gamla sommarvägen” genom ett oländigt bergsområde vid Bajkalsjön.

Varför gör du detta?

– Jag har kört motorcykel i hela mitt liv. Det är ett äventyr, roligt att se platser man aldrig varit på tidigare och att träffa både nya och gamla vänner. Och i Ryssland är inte lika tätt med andra motorcyklister och då sliter man inte lika mycket på naturen.

Annars är människorna är det Uwe Remmers framhåller mest med upplevelsen.

– Ryssarna hjälper dig alltid. Bjuder på mat, husrum och bensin. Ofta är det de fattigaste som ger mest. Det behövs för att man ska klara sig i de trakterna. Vodkabjudningarna kan vara en utmaning för mig som normalt inte dricker, men det får man ta när de är så gästfria.

Han reser lätt, med ”två t-shirtar” och en del reservdelar i packningen. Mc-sadeln är specialgjord för att skona kroppen så mycket som möjligt.

Det låter nästan som att du skulle behöva semester efter den här semestern?

– I bland är det lite svårt att gå tillbaka till det vanliga livet. Men ofta har man börjat planera nästa resa redan innan man har kommit hem.

 

 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här