Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Länsstyrelsen kräver kommunen på fler förarbeten innan tornet kan få godkänt. Bild: White Arkitekter
Länsstyrelsen kräver kommunen på fler förarbeten innan tornet kan få godkänt. Bild: White Arkitekter

Utkikstornet på Getterön ska baxas vidare mot byggnation

Kommunens önskan att bygga ett utkikstorn vid Naturum på Getterön mötte motstånd av länsstyrelsen. Men nu jobbar kommunen vidare för att tornet ska kunna byggas.

Kan ett utkikstorn vid Getterön skada fågellivet? Länsstyrelsen håller det inte för uteslutet och vill därför ha mer fakta på fötterna innan tornet kan få godkänt.

Som HN berättade i våras vill länsstyrelsen inte godkänna tornet den enkla vägen genom Miljöbalken. Den kräver istället kommunen på ett mer omfattande förarbete och hänvisar till en tillståndsansökan enligt Miljöbalkens sjunde kapitel.

Politikerna vill ha tornet

Kommunen har efter länsstyrelsens besked i april valt att fortsätta planeringen för tornet.

– Politikerna förordar att det blir ett torn. Vi undersöker saken vidare och skulle det visa sig omöjligt får vi återrapportera det till politikerna, förklarar hamn- och gatuförvaltningens chef Henrik Petzäll arbetsgången.

Lina Gyllensvärd är projektledare för det planerade naturområdet på gamla Lassabackadeponin, där tornet ska stå, och hon har under våren haft dialog med länsstyrelsen om vägen framåt. Tanken är att kommunen efter sommaren ska hålla så kallat avgränsningssamråd med bland andra Naturskyddsföreningen, länsstyrelsen, naturvårdsverket och Varbergs Ornitologiska Förening för att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning. Den ska sedan skickas in till länsstyrelsen tillsammans med en tillståndsansökan för tornet.

Har ni övervägt att ändra på tornets utformning?

– Nej, vi har inte. Vi ser inte att det finns anledning att ta till så drastiska åtgärder bara för att vi fick hänvisas till ett annat kapitel i Miljöbalken, säger Lina Gyllensvärd.

LÄS MER: Länsstyrelsen: Tornet kan skada fågelområdet

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här