Upplag vid Himleån måste utredas mer

Bryter kommunens komposter vid Himleån mot strandskyddet eller inte? Länsstyrelsen vill att frågan utreds ytterligare. Det pussel man lagt med flygfoton som bevis är inte tillfredsställande.

ANNONS
|

I maj 2019 anmälde Naturskyddsföreningen hamn- och gatuförvaltningen till stadsbyggnadskontoret för att hamn- och gata anlagt en deponi helt nära Himleån vid Kvarnagårdens industriområde.

Hamn- och gatuförvaltningen anser att detta är en plats där man enbart hanterar kompost som går in och ut på området – alltså ingen deponi.

Strandskyddet kom 1999

Naturskyddsföreningen anser att anläggningen strider mot strandskyddet men stadsbyggnadskontoret och byggnadsnämnden håller inte med. Strandskyddet trädde i kraft den 30 juni 1999 och såväl byggnadsnämnden som hamn- och gatunämnden hävdar att anläggningen var på plats sedan 1997 – ett faktum som skulle göra att anläggningen inte omfattas av strandskyddet.

Byggnadsnämnden beslutade i oktober 2019 att lämna anmälan från Naturskyddsföreningen utan åtgärd. Naturskyddsföreningen överklagade det beslutet till länsstyrelsen.

ANNONS

Flygfoton bland bevisen

Länsstyrelsen säger nu att saken måste utredas ytterligare. Med hjälp av flygfoton från 1996 och 1999 har länsstyrelsens jurister försökt lägga pussel och förstå när anläggningen kom på plats. Man är nu säker på att anläggningen inte fanns där 1996, men att den fanns där någon gång 1999.

Men kom den på plats före eller efter den 30 juni 1999? Var anläggningen där innan kan kommunen vara lugn med sina beslut. Kom den dit efter kan kommunen ha gjort fel. Länsstyrelsen har nu bestämt att kommunen måste utreda anläggningens tillkomst ytterligare.

LÄS MER:Kommunalt svartbygge uppdagades efter flera år

LÄS MER:Naturskyddsföreningen anmäler kommundeponi

LÄS MER:Naturskyddsföreningen hoppas på reservat vid Himleån

ANNONS