Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Varbergs kommun
Bild: Varbergs kommun

Upp till 140 lägenheter kan bli grannar med villaområde

Varberg kan komma att få en ny entré söderifrån. En detaljplan för ett området väster om Jonstakarondellen har tagits fram och ska nu ut på samråd. Planen möjliggör för flera flerbostadshus och verksamheter.

Området är ungefär en hektar stort och avgränsas av Ägovägen i väst, Skiftesvägen i norr och Södra Näsvägen i öst. Idag ligger bland annat Bröderna Carlsson Boktryckeri och Röda Korsets second hand butik på området.

– Det är en plats som det har diskuterats länge om det ska göras någonting åt. Det är fastighetsägarna själva som har velat utveckla området, säger byggnadsnämndens ordförande Christian Persson (C).

Fem och en halv våning ut mot vägen

Enligt det nya planförslaget kommer det att ges möjlighet att bygga åtta friliggande byggnader av flerbostadshuskaraktär. I bottenplan kommer det ges möjlighet att bedriva affärsverksamhet. Till exempel butik, restaurang, kontor, gym eller apotek.

– Detaljplanen kommer att tillåta 3,5 våningar åt väster och 5,5 våningar åt öster, säger Christian Persson.

De varierande höjderna beror på att kommunen anser att området närmast Västkustvägen tål en högre höjd. Mot villabebyggelsen i norr sänks husen till 4,5 våningar och ut mot Ägovägen trappas det ner ytterligare till 3,5 våningar. Dessutom gavelställs den byggnationen och bredden regleras för att möta den lägre skalan och även på så vis öppna upp sikten inom området.

– Någonstans mellan 130 och 140 lägenheter kommer det att bli. Exakt hur många preciseras senare, säger kommunens planarkitekt Karl Samuelsson.

Planen ska nu ut på samråd och senaste den 24 september ska den som har åsikter tycka till om förslaget.

– Det känns bra att det nu börjar hända något på det här platsen, säger Christian Persson.

Nya bostäder leder till bättre mix

Trafiksituationen kommer att förändras på Ägovägen på grund av av ombyggnationen. Därför föreslås det att hastighetsdämpande åtgärder ska införas. En tre meter bred gång- och cykelväg kommer också att anläggas.

– Ambitionen har varit skapa möjligheter för många lägenheter på en plats med bra infrastruktur och samtidigt skapa en mjuk övergång till det befintliga området, säger Karl Samuelsson.

I dagsläget består det närliggande området främst av villor. Med det nya byggnationen av flerbostadshus skulle det bli en bättre befolkningsmix menar kommunen i sitt planförslag.

Att äldre personer som vill lämna sin villa ges möjlighet att bo kvar i området ses det också positivt på.

LÄS MER: I år bjuder Peter Börjesson på en ny stadsvandring

LÄS MER: Snidarenplanen överklagad

LÄS MER: Kommunen bromsar nytt bostadsområde

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här