Jon Skoglund, projektledare för Unite academy, och Adnan Bainca, verksamhetschef i Unite people.
Jon Skoglund, projektledare för Unite academy, och Adnan Bainca, verksamhetschef i Unite people. Bild: Privat

Unite people vill hjälpa fler unga till sysselsättning

Genom Unite academy vill Unite People hjälpa personer mellan 18-25 till sysselsättning.

ANNONS
|

Unite People FC är en ideell idrottsförening vars syfte är att skapa bättre förutsättningar för olika målgrupper i Varberg, att motverka utanförskap och skapa gemenskap. Nu startar de upp Unite Academy med förhoppningen om att hjälpa unga till sysselsättning.

– Målet är att deltagarna efter utbildningen ska ha fått upp framtidstron och tilliten till sin egen förmåga oavsett bakgrund och livssituation, säger Jon Skoglund, projektledare för Unite Academy.

I Unite academy kommer deltagarna att utbildas inom entrepenörskap, testa på olika yrken och ta del av personlig coachning. Men det är inte meningen att alla ska starta eget efteråt.

– Om vi kan få några att studera vidare, få ett jobb eller starta eget är vi nöjda. Det handlar om att stärka individen och visa att det är möjligt, säger Jon Skoglund.

ANNONS

Vill ses fysiskt

Planen från början var att starta nu under våren, men nu siktar man på hösten. Men det beror på coronaläget. Att genomföra projektet på distans känns inte som ett alternativ.

– Vi vill ses fysiskt. Vi tror att målgruppen behöver någonstans att gå och träffas på riktigt, säger Jon Skoglund.

I utbildningen, som pågår under tre-fyra månader, kommer det att ingå självledarskap, grundläggande kunskaper inom ekonomi och marknadsföring samt hur man kan bygga en affärsidé. Dessutom är förhoppningen att få ut deltagarna på praktik.

– Vi har pratat med Unite Peoples sponsorer om möjlighet att ta emot praktikanter, och det verkar som att det kommer att gå bra, säger Adnan Bainca, verksamhetschef i Unite people.

Idén kom från Jon Skoglund. Han har nyligen flyttat till Varberg från Stockholm, och hade jobbat med liknande föreningar där som jobbade för att förebygga utanförskap och få unga att ”komma bort från buset” och ut i sysselsättning.

– Då började vi titta på ett liknande upplägg här, och hur vi kan nå gruppen 18-25 som kanske inte har det sociala skyddsnätet omkring sig. Det behövs brobyggare, och det vill vi vara med utbildningen, säger han.

Adnan Bainca har egen erfarenhet av att få kämpa sig fram på egen hand.

ANNONS

– Nu bor vi i lilla Varberg som inte är jättesegregerat eller otryggt, men vi har ändå ungdomar som inte har föräldrar med rätt kontakter och som hamnar långt ifrån arbetsmarknaden. De får kämpa sig fram. Så var det för mig. Jag hade ingen farsa som kände en massa med egna företag, utan jag fick ta det steget själv, säger han.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS