Unik vinylsamling lockar folk till Veddige

Hans-Erik Eliasson, 73, driver antikbutiken i Veddiges norra utfart på Viskastigen. Nu centreras intresset på vinyl. Och han har massor.

ANNONS
|

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Han vet inte själv hur mycket plattor det finns på lager. Men han visar oss en fylld butik, en liten realokal och ett fullproppat garage där en Ford Thunderbird försöker få rum.

Det måste vara 25 000?

– Jag har ingen aning, säger den Fritslafödde mannen som driver en unik butik.

Små skivbörser finns oftast i större städer. Men Veddige har allt, ishall, simhall och skivbutik.

– Jag kan inte förstå hur många utifrån som hittar oss. Men det händer att det kommer ryssar, polacker och nån tysk lastbilschaufför som stannar till.

ANNONS

Intresset för musik, och särskilt 50-talsrocken, har alltid inspirerat honom. Men intresset för den klassiska rock’n’rollen är så gott som död – liksom jakten på dansbandsplattor och country.

– Hårdrocken däremot, den är stor bland folk.

Hans-Erik är medveten om priserna. ”Svåra” skivor kostar. 1980-talets massupplagor är billiga, men också svåra att kränga.

Stones-plattan Sticky Fingers går på 750 kronor. Baccara och Bananarama är billigare.

Kända kunder

Det händer att han får oväntat besök av musiker som uppträtt i krokarna. Weeping Willows sångare Magnus Carlsson var här och köpte en platta.

– Den kostade 30, men han ville betala 100 för att han letat så länge efter just den skivan.

Otåliga damer

Den kan även utspelas dramer på parkeringsplatsen. Det händer att män dyker upp medan familjen väntar i bilen. Först tutar det. Sedan kommer ett barn springande. ”Mamma säger att du måste komma nu!”

– Det har hänt att de bara har åkt. Och då vet han knappt hur han ska ta sig härifrån, säger Hans-Erik.

ANNONS