Både killar och tjejer behöver prata om identitet, relationer och nedstämdhet. Men det är svårt att locka killar till ungdomsmottagningen, säger Jukka Ahonen.
Både killar och tjejer behöver prata om identitet, relationer och nedstämdhet. Men det är svårt att locka killar till ungdomsmottagningen, säger Jukka Ahonen.

Ungdomsmottagningen satsar på killar

Få killar besöker ungdomsmottagningen i Varberg. Nu ska personalen starta en särskild grupp för killar som vill prata om sex och hälsa.

ANNONS
|

Bara en av tio besökare på ungdomsmottagningen i Varberg är killar. Det vill kuratorn Jukka Ahonen och hans kollegor ändra på.

– Killar har också funderingar om kropp, sexualitet och relationer. Vi vill att de ska kunna komma hit och prata om det, säger han.

Därför har de ansökt om pengar hos Region Halland för att starta en pilotgrupp för killar.

Målgruppen är gymnasieungdomar och tanken är att killarna själva ska få välja samtalsämnen.

– Diskussionen kan lika gärna handla om den senaste fotbollsmatchen men då kan man prata om exempelvis vilka normer som råder på planen, säger Jukka Ahonen.

ANNONS

Just normer är ett tema som han tycker är viktigt at prata om. Han säger det finns många grabbiga normer som är tunga att bära och svåra att utmana.

– Jag tror att sådana diskussioner kan synliggöra vilka normer vi lever med. Förhoppningsvis vågar killarna börja ifrågasätta dem, säger han.

I årskurs åtta besöker alla skolklasser ungdomsmottagningen. Då presenteras verksamheten och eleverna får en snabbgenomgång om preventivmedel och annat som kan vara bra att veta. Killgrupperna ska däremot bara bestå av runt sju personer.

– En liten grupp skapar trygghet och kan göra samtalen riktigt intressanta, säger han.

Ungdomsmottagningarna i Falkenberg och Kungsbacka testar också att starta samtalsgrupper. I Kungsbacka finns en tjejgrupp som fokuserar på självbild och självkänsla. Jukka Ahonen tror att det kan bli en utmaning att rekrytera killar till gruppen.

– Tjejer kommer ofta till ungdomsmottagningen för att skaffa preventivmedel så de är mer vana att vara här.

Killgruppen är tänkt att komma igång inom några månader. Framöver är förhoppningen att starta killgrupper även för högstadieungdomar och unga vuxna. Även en tjejgrupp kan bli aktuell i framtiden.

ANNONS