Ungdomar ger svar på tal om om att åka buss

– Innan vi gjorde den här undersökningen hade vi inte koll på vad som händer i deras huvuden, säger Henri Kokko på bussbolaget Nobina.

ANNONS
|

Även ungdomar att busschaufförernas humör är viktigt, visar en ny undersökning i Varberg. – Det trodde vi inte, så där hade vi fördomar, erkänner Henri Kokko på Nobina.

Studien om ungdomars resvanor, upplevelser av och attityder till att åka buss har gjorts av elever på samhällsprogrammet på PS-gymnasiet i Varberg.

Den är första delen i ett samarbete med Nobina på temat ”Framtidens busskultur”.

– Jag är superimponerad. Det här var fantastiskt bra och otroligt intressant. Jag ska titta mer i lugn och ro, men ser redan saker som vi kan jobba på, som USB-uttag, rena bussar och förarnas bemötande, säger Nobinas affärsutvecklare Henri Kokko, initiativtagare till projektet som inleddes i höstas.

ANNONS

"Bussen är alltid sen"

En del av undersökningen var en enkät som 453 ungdomar i årskurs 9 och på gymnasiet besvarade. Av dem tyckte flest (76 procent) att det var viktigast att bussen håller tiden.

En av fyra angav att bussen "alltid var sen", men i en separat observationsstudie kom bara en buss av tio fem minuter efter tidtabellen.

– Ja, det sa ju emot sig självt lite, men det beror nog på vad upplever som en försening. När man ska till skolan är ju varje minut väsentlig, säger trafikutvecklaren Johan Hasselqvist på Hallandstrafiken.

Eleverna själva har en annan förklaring till olikheterna i svaren.

– Ja, de åkte bara tio gånger och hade behövt kolla fler bussar för att det skulle ha märkts. Jag bor i Tvååker och där känns det som om bussen är försenad fem gånger av tio. Därför tar jag bilen nu när jag har körkort, säger Maja Eliasson.

Bemötandet viktigt

Varannan elev tycker att chaufförernas bemötande är viktigast, följt av att bussen är ren, att det finns gott om plats, bussförarens körning och priset.

Först på sjunde plats, med 19 procent, finns att bussen har wifi (trådlös internetuppkoppling).

– Wifi kom inte så högt som man trodde, men alla fick kryssa i flera alternativ och därför tog nog de flesta med att tiden var viktigast, trodde Carl Malmborg, som går sista året på Samhällsprogrammet.

ANNONS

Vill ha fler USB-uttag

Några av eleverna nämnde efter presentationen i PS-skolans aula att det var viktigare med USB-uttag för att kunna ladda mobilen, men det alternativ fanns inte i enkäten.

– Wifi behövs bara när man åker långt och ska plugga på datorn, tycker Alexandra Severinsson.

Annat som undersöktes var vilka linjer som ungdomarna oftast valde (1, 2 och 652) och vad som skulle kunna öka deras bussåkande (fler avgångar och lägre priser).

Dyra nattbiljetter

Eleverna gjorde även längre intervjuer med 30 ungdomar, där det bland annat framkom att de tyckte att nattbiljetterna var för dyra, att temperaturen sällan var lagom och att chaufförerna antingen var väldigt positiva eller negativa.

De två senare sakerna motsades dock av observationsstudien. Några hade däremot upplevt problem när de skulle betala med bankkort och fått klagomål från bussförarna.

– När ungdomar frågar ungdomar får vi ärliga svar. Innan vi gjorde den här undersökningen hade vi inte koll på vad som händer i deras huvuden, säger Henri Kokko.

Fakta: Lokalt projekt om framtidens busskultur

Nu har undersökningarna som var första delen i projektet ”Framtidens busskultur” redovisats.

Samarbetet mellan bussbolaget Nobina och PS-gymnasiet går nu vidare genom att estet- och teknikeleverna får designa sina egna busskurer för morgondagens hållplatser.

Planen är bidragen och vinnarna ska presenteras i maj månad.

ANNONS