Unga skriver brev och spelar in poddar till äldreboenden

Före pandemin besökte tonåringarna i Ung Omsorg äldreboenden i Varberg varje söndag. Nu träffas de i stället för att skriva brev, pyssla och spela in poddradioprogram till de äldre.

ANNONS
LocationVarberg||

Ung Omsorg i Varberg är en grupp 15- till 18-åringar som jobbar extra med att besöka äldreboenden på helgerna. När pandemin slog till i mars och besöksförbud infördes på äldreboenden blev det en omöjlighet.

– Normalt sett besöker vi dem en gång i veckan under fyra timmar. Då brukar vi umgås och sjunga allsång, prata, läsa tidningen, spela spel eller baka, säger 16-årige Martin Isaksson, som är teamledaren för gruppen i Varberg.

– När viruset kom fick vi ställa om och bestämde oss för att ha distansaktiviteter. Nu gör vi saker till dem istället för med dem, kan man säga.

ANNONS

Podd om skillnader mellan nu och då

Bland annat har de skrivit brev, gjort adventskalendrar och spelat in ett poddradioprogram som de äldre lyssnat på.

– I podden pratade vi om hur skolan var förr och hur den är nu, hur det såg ut när man träffades förr jämfört med nu. Den handlade mycket om skillnader mellan tiden nu när vi är i våra ungdomsår och tiden när de var i sina ungdomsår. Och så sjöng vi några sånger.

Martin Isaksson har jobbat på Ung Omsorg i två år, och varit ledare för gruppen i Varberg i ett och ett halvt. Han säger att det är tråkigt att inte längre kunna besöka de äldre, men att de ändå fått stor uppskattning.

– Både vi i teamet och de på äldreboendena tycker nog att det är roligare när vi kan träffas och umgås precis som vanligt, men vi har fått svar från boendena att de har varit väldigt glada över det vi skickat till dem.

Planerade att göra ett besök i höstas

Tidigt i höstas när smittspridningen i samhället var lägre planerade gänget att återigen besöka äldreboendena och med hjälp av skyddsutrustning träffa de äldre. Sen kom smittans andra våg, och de blev tvungna att skjuta på besöket.

– Det var tråkigt, vi saknar dem väldigt mycket. Vi säger nästan varje gång till varandra att ”minns ni hur det var innan pandemin, när vi kunde göra saker tillsammans”, säger Martin Isaksson.

ANNONS

Vad ska ni göra härnäst?

– Nu på söndag ska vi bygga pepparkakshus till alla avdelningar på de tre äldreboenden vi jobbar med.

Ung Omsorg

Ung Omsorg är en ett svenskt företag som organiserar ungdomar och ger dem som extrajobb att besöka vård- och omsorgsboenden.

Syftet med verksamheten är att skapa möten mellan generationer och ge unga en start i arbetslivet.

I Varberg samarbetar Ung Omsorg med Vardaga, som driver demensboenden på Kalkstensgatan, Morängatan och Brearedsvägen.

ANNONS