Ung pojke skadad - Polisen: "Kör inte med barn i knät"

Ett litet barn skadades i ansiktet efter att ha suttit i förarens knä under en kökrock som inträffade i Varberg tidigare under torsdagseftermiddagen. – Det här är jättefarligt, man ska inte ha barn i knät när man kör bil, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i region Väst.

ANNONS
|

En kökrock inträffade på Söderhöjdsgatan i Varberg under torsdagseftermiddagen.

I en av bilarna hade föraren ett litet barn i knät och vid krocken utlöstes krockkudden så att barnet skadades i ansiktet.

–Det var blod i ansiktet och upprörda känslor på plats. Barnet, en pojke, har förts till sjukhus med ansiktsskador. De övriga personerna ska ha skadats lindrigt, sägerJenny Widén, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Enligt Varbergs sjukhus har pojken klarat sig med bland annat lindriga skallskador, och har under torsdagskvällen lämnat sjukhuset.

LÄS MER:Rätt stol kan rädda barnets liv

"Jättefarligt"

Enligt Transportstyrelsen ska alla barn som är kortare än 135 centimeter använda en särskild skyddsanordning i bilen, det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde.

ANNONS

–Det här är jättefarligt, man ska inte ha barn i knät när man kör bil. Jag vet inte varför barnet satt i knät, alla ska vara bältade och det finns regler för bilbarnsstol eller bälteskudde och liknande anordningar, säger Jenny Widén.

Hon vill nu varna andra bilister för att vara uppmärksamma på att det finns regler som måste följas.

– Olyckan kan vara framme även om man kör en kortare sträcka. Barn ska alltid ha bälte, säger Jenny Widén.

Vad gör man om man ser att en bilförare har ett barn i knät under körning?

– Ring polisen, säger hon.

Alla barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning i bilen, det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde.

Bakåtvänt är bäst

Till cirka fyra års ålder färdas barnet säkrast bakåtvänt. En bakåtvänd stol tar emot de våldsamma krafterna och skyddar barnets känsliga huvud och hals. Små barn som åker i framåtvända barnstolar löper fem gånger högre risk att dödas eller skadas svårt, jämfört med barn i bakåtvända bilbarnstolar. Därför ska du inte vända ditt barn för tidigt. Rekommendationen är att barn sitter bakåtvända så länge som möjligt, normalt tills de är ungefär fyra år.

Tänk på följande:

  1. Utrustningen ska passa både barnet och bilen.
  2. Prova alltid före köp.
  3. Följ anvisningarna noga.
  4. Kontrollera att barnen sitter säkert med bilbältet rätt använt, innan du startar bilen.
  5. Barn ska aldrig sitta på passagerarplatsen med inkopplad passagerarkrockkudde.
  6. Säg till att du vill ha bilbarnstol eller bältesstol/kudde när du beställer taxi.
  7. Det är du som är vuxen som ansvarar för att barnen i bilen använder bilbälte eller annat skydd, som bilbarnstol eller bälteskudde.
ANNONS