Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Femtonåringarna Elvira Blomquist, Lina Jansson och Elsa Cederholm är tre av fem ungdomar i Ung Teatras styrelse. De övriga två heter Nelly Gök och Elsa Toerien, men de kunde inte närvara vid intervjun. Bild: Matilda Carlström
Femtonåringarna Elvira Blomquist, Lina Jansson och Elsa Cederholm är tre av fem ungdomar i Ung Teatras styrelse. De övriga två heter Nelly Gök och Elsa Toerien, men de kunde inte närvara vid intervjun. Bild: Matilda Carlström

Ung kultur på Teater Hallands öppna scen

Läs en dikt, framför en monolog, spela en låt eller vad du vill. För tre minuter är scenen din (om du är en tonårig Hallänning).

Torsdagen den 27 februari öppnar Teater Halland upp scenen för tonåriga scenkonstnärer tillsammans med Ung Teatra.

– Teater Halland vill få hit ungdomar, och vad passar då bättre än att låta ungdomarna faktiskt vara med på scen? Unga i hela Halland mellan 13-19 får komma hit och får tre minuter då de kan läsa en dikt, köra en monolog, sjunga, dansa, ställa ut någonting – vad som helst, säger Lina Jansson, som sitter i styrelsen i kulturföreningen Ung Teatra.

Ung Teatra är en kulturförening som drivs av ungdomar, för ungdomar, och som jobbar med jämställdhet, jämlikhet och mänskliga rättigheter genom sång, dans och musik.

– Vi är ungdomar allihop, till och med teknikern, säger Elsa Cederholm.

Tre generationer av kamp

Föreningen bildades genom Idécentralen där ungdomar får söka pengar för projekt. Då sökte de pengar för att skapa den feministiska musikalen Tre generationer av kamp, som de nu kommer att sätta upp igen.

– Vi kommer att spela en utvecklad version av föreställningen på Varbergs teater den 21, 25 och 26 mars. Det blir gratis inträde men man måste boka biljett, säger Elvira Blomquist.

12 akter gånger tre minuter

Öppen scen arrangeras inom ramen för Teater Hallands torsdagsprogram.

– Vi har ett torsdagsprogram som vi vill fylla med intressanta saker. Vi vill gärna se fler ungdomar i huset och när vi hörde om Ung Teatra tänkte vi att vi kunde göra något tillsammans. Annat vi har på torsdagar är dokumentärfilm på Doc Lounge, samtalsserien Skavet och Osminkat där vi har öppna repetitioner och ibland någon föreställning. Och så har vi olika gästspel. Till exempel kommer Carl-Einar Häckner med en skräddarsydd show i vår, säger Helene Lofjärd, producent på Teater Halland.

Det kommer att rymmas ungefär 12 akter under kvällen och den som vill vara med får anmäla sig senast 13 februari.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här