UNESCO möter Halland på Grimeton

Charaf Ahmimed från UNESCO besökte världsarvet Grimeton på onsdagskvällen. Radiostationens betydelse för omvärlden och möten över gränser var några av samtalsämnena när Halland och UNESCO möttes.

ANNONS
|

Charaf Ahmimed från UNESCO besökte igår radiostationen i ett arrangemang av Region Halland. På plats var också den före detta teaterchefen för Teater Halland Maria Ericson.

– Det är helt fantastiskt att UNESCO är här på radiostationen. Det har de nog aldrig varit, säger hon.

Charaf Ahmimed har arbetat som programchef för UNESCO:s kansli i sju år runtom i världen.Just nu är han programchef i region södra Afrika. Han berättar att han är väldigt glad och tacksam att få vara på plats och ta del av Grimeton.

– Vi jämför inte våra världsarv då det alla är unika i sig. Men det är viktigt för människor att förstå att arven inte bara är tempel och slott, därför är Grimeton ett viktigt arv.

ANNONS

Han säger att Grimetonvärldsarv är unikt i sig därför att platsen inteär så välkänd för resten av världen och för att Alexanderssonssändarenfortfarande fungerar och är i bruk.

– Det är helt fantastiskt! Och viktigt. I dag när vi är mer ihopkopplade med resten av världen är det extra viktigt att förstå innebörden av tekniken som funnits och fortfarande används, säger Charaf Ahmimed.

Charaf Ahmimed arbetar bland annat med att låta barn och ungas röster få höras och låta dem ta plats och påverka sin framtid i södra Afrika. Även att låta barnen få ta del av media och kommunikation för att utvidga sitt nätverk och mötas över gränser är en av Charaf Ahmimeds uppgifter. Något som även Maria Ericson arbetat med men i Halland. 2010 startade Maria Ericson UN-day tillsammans med kulturpedagogen Gösta Öborn, som då arbetade på världsarvet. De tyckte det var viktigt med ett samarbete mellan teatern och radiostationen.

– Vi ville ge barnen och de unga en plattform att dela sina tankar om sin framtid med. Och dela tankarna med andra barn världen över, säger Maria Ericson.

Projektet har nu hållit på i sju år med samtal över gränser för barn i Halland. De har bland annat pratat med barn och unga från Rumänien, Gaza, England och Frankrike. I år kommer projektet heta "seek you for peace" där barnen använder sig utav målningar, dikter, teater och film för att få fram sina åsikter och kunna prata över språket.

ANNONS

– Mötena är det starka. När barnen får ta del av varandras vardag över till exempel Skype. De ser direkt likheter mellan varandra och ser inte skillnaderna som problem utan möter skillnader med nyfikenhet, säger Maria Ericson.

Under onsdagskvällens paneldiskussion på Grimeton pratade även Mwenya Kabense från Zambia, Phantina Sholi, Palestina, Sokhna Seye, Senegal och Majd Ayub, Libanon om hur de har arbetat med ungdomar och media i sina hemstäder.

– Det viktigaste med möten över gränser är att vi för samman olika erfarenheter och öppnar upp för nya vägar att gå, säger Charaf Ahmimed.

Fakta: UNESCOs världsarv

  • Det finns mer än 1000 världsarv utspridda över jorden.
  • Världsarven har ett historiskt ursprung som bör skyddas och bevaras.
  • I Sverige finns det 15 UNESCO världsarv.
  • Radiostationen Grimeton är ett av två världsarv på västkusten, det andra är grottmålningar som ligger i Tanum, Bohuslän.
  • Grimeton är ett kulturellt världsarv, vilket betyder att det är en historiskt betydelsebärande plats.
ANNONS