Undviker vinterkylan på tropisk innergård

Utomhus härjar vinterkylan och blåsten. Men det är inget som rör de boende på Bovieran, som snart firar tre år. Med en innergård på runt 20 grader, kan de spela boule hela året.

ANNONS
|

– Många upplever att det är en speciell känsla att komma hit första gången, vissa säger att de till och med fått gåshud, säger Birgitta Matilla. Hon har bott på Bovieran i flera år och är engagerad i bostadsrättsföreningen.

Det är en mycket speciell innergård de har på Bovieran i Breared. Som ett gigantiskt växthus är det fyllt med tropiska växer och blommor, palmer och frukter. Det finns även en damm med fiskar i, och det odlas allt från bananer till fikon.

Men trots den fina omgivningen, verkar boulebanan vara det viktigaste de har. Ett tiotal personer står runt banan, antingen spelandes eller tittandes.

ANNONS

– Nu är det bara spontanspel, som vi brukar hålla på med. Men en gång i veckan är det tävling, och då är det blodigt allvar, berättar Lennart Engdal emellan spelen.

För de mindre bouleintresserade finns även schackspel, och möjlighet att lägga pussel.

– Det är paradiset, det finns inget bättre ställe att bo på, säger Jan Hovemark, och får medhåll från sina grannar.

Utöver miljön pratar flera av de boende om gemenskapen. Alla känner alla och man tillbringar mycket tid tillsammans, i den stora trädgården. Flera gånger om året anordnar de fester och andra evenemang.

Sammanlagt finns nio boenden av den här typen i Sverige, och fler ska det bli. Förutom i Varberg finns ett identiskt komplex i Falkenberg. Bovieran riktar sig till personer över 55 år.

ANNONS