Maria Sjödahl, tillförordnad förvaltningschef vid socialförvaltningen, berättar om Varbergs insatser för begränsad smittspridning.
Maria Sjödahl, tillförordnad förvaltningschef vid socialförvaltningen, berättar om Varbergs insatser för begränsad smittspridning. Bild: Annika Karlbom

Under tio sjuka i Covid-19 på Varbergs äldreboenden

Varbergs insatser för att begränsa smittspridningen på äldreboenden har varit framgångsrika. Smitta finns kvar på två boenden i kommunen.

ANNONS
|

Det har varit en en tuff vår på Varbergs kommuns äldreboenden. Covid-19 har tagit sig in bland personal och brukare, och Hallands Nyheter kunde den 18 juni rapportera att tolv brukare dött. Som värst har det varit runt 25 smittade samtidigt.

– Pandemin och smittan är närvarande och pågående i kommunen i allra högsta grad, och även i vår verksamhet. Men det ser väldigt mycket bättre ut nu än det gjort innan, säger Maria Sjödahl, tillförordnad förvaltningschef vid Varbergs Socialförvaltning.

Antalet drabbade boenden har gått från fem till två, och i dag är det under tio smittade på kommunens äldreboenden. Maria Sjödahl berättar att många av dem dessutom varit sjuka under en längre tid, och väntas friskförklaras i veckan. Förhoppningen är att de i slutet av veckan kommer ha under fem smittade i kommunens verksamheter.

ANNONS

Sedan pandemins utbrott har kommunen utvecklat många rutiner för att begränsa smittspridning. En av nycklarna i strategin är en omfattande provtagning av personal och brukare.

– När någon i personalen blir smittad tar vi tester på alla runtomkring den personen, skulle någon få ett negativt provsvar väntar vi i tre dagar och gör ett till för att vara säkra på att det stämmer, säger Maria Sjödahl och fortsätter:

– All personal gör ett fantastiskt arbete. De jobbar effektivt och proffsigt och det gör mig ont när man ser att det skrivs så mycket negativt.

ANNONS