Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ulla-Britt startade garnbutik i källaren

Pensionärslivet byttes mot eget företagande när möjligheten dök upp för Ulla-Britt Andersson Robertsson i Stråvalla.
– Men jag har aldrig riktigt haft något pensionärsliv, jag har alltid haft fullt upp, säger hon.

Källaren i villan på Stockenvägen i Stråvalla har hyst ett företag tidigare. ”Ulla-Britts hembageri” levererade tunnbröd och ”Stockenkakor” till bygderna runtomkring under några år på 80-talet. Med rötter i Norrländska Klimpfjäll hade hon fått med sig intresset för tunnbrödsbakning och har ett gammalt samiskt recept med potatis i degen.

Värk i axlarna satte dock stopp för bageriet och Ulla-Britt har istället jobbat inom äldrevården i Frillesås.

Några år efter pensioneringen startade hon ett nytt företag i källaren ”Ulla-Britts garn och hantverk”.

– Det var en ren tillfällighet. Det var en garnbutik som lade ner, och jag tyckte det kunde vara roligt att ta över, säger Ulla-Britt som länge har haft stickning som en hobby.

Nu står hyllor med garn där bageriets stenugn en gång stod och stickade plagg hänger bland hyllorna som skyltning och för försäljning.

– Jag älskar att sticka islandströjor. Men jag vill helst inte ta beställningar utan stickar upp i olika storlekar. Det ska inte bli stressigt så att man måste göra färdigt till en viss tid.

Islandströjor med mönster över axlarna är populärt även bland andra och garnerna är svåra att få tag på.

– Det är så eftertraktat att de inte hinner skicka det från Island.

Det har gått ett år sedan butiken startade, och även om det var speciellt att starta upp mitt i en pandemi, har det gått bra.

– Jag jobbade med visir och de som kom hade munskydd och tog handsprit på händerna. De flesta ringde och hörde efter när det passade att komma och det gick bra att vänta utanför om det var andra kunder i butiken.

Ulla-Britt har inte gjort så mycket reklam för sin butik, men uppdaterar sina sidor på Facebook och Instagram nästan varje dag. Och det är lagom många kunder som tittar in.

– Jag kan sköta allt hemma och ser om det kommer någon, säger hon.

Kunderna är kvinnor i alla åldrar och de stickar allt från sockar till tröjor.

– Jag blir så glad när det kommer in små tjejer. De virkar, och de kan. De virkar små djur, mössor och linnen. De är medvetna och känner på garnet. Det är roligt, det finns hopp om tillväxten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här