Ulf Liljenbäck tolkar Anders Tegnell så att alla ska förstå

Ulf Liljenbäck har hamnat mitt i händelsernas centrum under coronapandemin. Nästan varje dag sedan krisen tog fart har han teckentolkat vad Anders Tegnell och de andra säger under presskonferenserna.

ANNONS
LocationBua||

Efter en hektisk vår och försommar kopplar nu Ulf Liljenbäck av så gott det går i familjens sommarboende i Bua. Här har boråsaren som växte upp i Vårgårda spenderat några veckor varje sommar de senaste 20 åren.

– Det är min pappa och bror som har byggt huset, säger Ulf Liljenbäck.

Brodern är Per Liljenbäck som under slutet av nittiotalet och början av tjugohundratalet ledde Varbergs Basket. Pers son Anton Liljenbäck är kanske än mer känd då han idag håller till på Varbergs Bois mittfält.

Landslagshopparen ser många likheter

Att prestera på toppnivå är inte heller Ulf Liljenbäck främmande för. Vid sidan av att driva sitt eget företag Tecken & Tolk så är han också med i landslaget i fallskärmshoppning. Egentligen skulle han nu gjort de sista förberedelserna inför VM i Ryssland i augusti, men det satte corona stopp för.

ANNONS

– Vi får träna stenhårt istället till nästa år. Vi siktar på att göra 400 träningshopp till dess. VM 2018 kom vi femma, säger Ulf Liljenbäck som har hoppat fallskärm i 35 år.

Teckentolkat har han snart gjort i 20 år.

Fallskärmshoppning och att teckentolka är inte så olikt som det för en utomstående kan te sig enligt Ulf.

– När du väl har gjort alla förberedelser och du har passerat en viss gräns finns det inget som kan stoppa det. Och då är det bara fullt fokus på prestationen. I flygplanet är det när den röda lampan tänds. På presskonferensen är det när moderatorn lyfter micken, säger Ulf Liljenbäck.

Ulf Liljenbäck visar upp några av de mest använda tecknen under presskonferenserna: ”Corona”, ”tvätta händerna” och ”håll avstånd”
Ulf Liljenbäck visar upp några av de mest använda tecknen under presskonferenserna: ”Corona”, ”tvätta händerna” och ”håll avstånd” Bild: Annika Karlbom

Hur tecknar man corona?

Uppdraget att tolka presskonferenserna fick han av en slump. Efter den första har det sedan rullat på av bara farten. Ulf satt i bilen utanför Skogskyrkogården i Stockholm och skulle precis in och tolka en begravning när han fick frågan om att han kunde vara på plats klockan två och tolka en pressträff för Folkhälsomyndigheten om corona.

– Det var helt nytt då, jag visste knappt vad det var. Och hur man tecknar corona hade jag ingen aning om, säger Ulf Liljenbäck.

Hur är det att vara mitt i detta?

ANNONS

– Det är roligt. Jag kan inte säga annat. Uppdraget som sådant är väldigt inspirerande och utmanande. Grejen med corona suger ju, men uppdraget är bra, säger Ulf Liljenbäck.

Nu har han gjort ett stort antal presskonferenser och Ulf vill inte säga att det går på rutin. Men det har helt klart blivit enklare än i början. De första dagarna var han dessutom ensam tolk på plats.

– På fredagen pågick presskonferensen i 51 minuter. Det blir för långt. Eftersom jag inte orkar så blir jag ett filter. Jag hör vad de säger, men så hinner jag inte få med allting. Då sållar jag bort saker som jag tror inte är viktigt.

Efter det har de alltid varit två tolkar på plats som byter av med varandra ungefär var tionde minut. Det är också så det brukar vara när man teckentolkar den här typen av arrangemang.

– När man kliver av är man trött. Men det gäller snabbt att börja lyssna igen för att stödja sin kollega.

Måste vara redo från start

Oftast är det representanter från Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som pratar på presskonferensen.

– Folkhälsomyndigheten upplägg innebär ofta att det blir långa tankepauser. Det blir en fördel för tolken som kan ligga lite längre ifrån och på så vis hinna få med mer, säger Ulf Liljenbäck.

ANNONS

Socialstyrelsen levererar mycket siffror som kan vara svåra att hålla reda på. MSB läser ofta innantill på manus. Och då gäller det för tolken att hänga med från början.

– De är väldigt skickliga, man märker inte att de läser innantill. Men det ger inte oss så många chanser att komma ikapp. Det är som en sprint. Du måste komma rätt ut ur startblocken direkt för att ha en chans hänga med hela vägen.

LÄS MER:Nationellt intresse för regionens corona-app

LÄS MER:Antal vårdade på sjukhus för covid-19 fortsätter sjunka

ANNONS