Emmie Dahlberg, Emmie Almegren, Emmy Lundin och Maja Holmberg går i 21SAA på PS och ligger bakom UF Tjejsnack.
Emmie Dahlberg, Emmie Almegren, Emmy Lundin och Maja Holmberg går i 21SAA på PS och ligger bakom UF Tjejsnack. Bild: Mattias Nilsson

UF-företaget i Varberg som svarar på unga tjejers frågor

Hur ska man hantera mensen? När ska man ligga första gången? Hur blir det med nya vänner på gymnasiet? Finns ingen storasyster i närheten kan UF Tjejsnack vara ett perfekt alternativ.
– Vi vill få bort det tabubelagda. Det är synd att man inte ska kunna prata om det som man undrar över utan att behöva viska om det, säger Emmie Almegren.

ANNONS
|

På Peder Skrivares gymnasieskola kan man det här med UF, Ung Företagsamhet. Så sent som i fjol korades skolan till svenska mästare. Då har det i regel handlat om vinstdrivande företag och idéer. Det här läsåret involverar skolan även eleverna från beteendeinriktningen på samhällsprogrammet, och då är inte kronor och ören det viktigaste.

– Vi använder kursen Ledarskap och organisation som grund och vi har valt att de ska jobba mer socialt entreprenörskap med utgångspunkt från FN:s globala mål, säger Kristina Lundwall, lärare för samhällseleverna tillsammans med Maria Hylander.

Eleverna: ”Ville nå en yngre målgrupp”

Fyra tjejer i årskurs två samhällsklassen 21SAA gjorde gemensam sak och bildade UF Tjejsnack. Och häng med nu för tre av dem har samma förnamn: Emmie Dahlberg, Maja Holmberg, Emmie Almegren och Emmy Lundin.

ANNONS

– Vi tänkte ut vad vi själva saknade när vi var yngre. För vi ville nå en yngre målgrupp och det var mest intressant. För det fanns ingen att prata med när man kom in i puberteten, säger Emmie Almegren.

– Och vi är också tjejer. Så det blev att vi vände oss till tjejer, förklarar Emmie Dahlberg och fortsätter:

– Vi ville minska ojämlikheten. Vi ser det som att det finns mer svar för killar, men det är tjejer som får mens och det är deras kroppar som växer snabbare. Det händer mer.

Emmie Almegren och hennes kompisar går andra året på gymnasiet. Projektet vänder sig till tjejer som går i sexan.

– Vi gjorde ett upplägg, vilka vi specifikt skulle vända oss till. I sexan är man tretton år, man växer och det är speciellt för sedan ska de börja högstadiet, säger Emmie Dahlberg.

Fick positivt svar från Hagaskolan

UF Tjejsnack mejlade tre grundskolor i Varberg. Till slut fick man positivt svar från Hagaskolan. Men innan kvartetten begav sig dit lade man en viktig grund.

– Tigerlilja, ungdomsjouren här i Varberg hjälpte oss lite hur man ska prata med ungdomar och lite vad vi kan prata om. En del var sånt vi inte hade tänkt på, säger Emmy Lundin.

ANNONS

Två gånger i februari gjordes sedan besök på Hagaskolan. I fokus var tjejer från tre stycken klasser i årskurs sex.

– Vi hade egna ämnen som vi hade förberett, men vi hade också en liten låda med lappar som de fick skriva frågor på, säger Emmy Lundin.

– Vi ville nog starta upp dem lite och sedan prata om de frågor som de själva ville ställa. Sen hade vi en anonym frågelåda. För ofta finns det frågor som man inte vill ställa rakt ut. Den fick vi många frågor ur, berättar Emmie Almegren.

Fanns det frågor där ni blev helt ställda?

– Inte på det sättet, men lite ändå, hur ska man svara på detta? Men jag tycker vi löste det ganska bra, säger Almegren.

Så vad är det tjejer snackar om?

– När vi gick i sexan var det inte alls lika mycket tankar om sexuella läggningar. Det var väldigt stängt. Men här var det väldigt öppet snack om det. ”Om jag är lesbisk är det okej?” säger Emmie Dahlberg.

Hon tycker att de tre klasserna skilde sig från varandra.

– Det var mycket frågor om mens. Men även om gymnasiet, om hur det är och om man får nya vänner, men också mycket killar, kärlek och olika sexuella läggningar.

ANNONS

– Det var frågor om att förlora oskulden, om det är normalt att göra det i den och den åldern. De ville veta om de var långsamma med det. Vi sa att man själv ska känna sig redo och bekväm. Och det ska vara av kärlek, säger Emmie Almegren.

UF Tjejsnack är ett forum för yngre tjejer som till exempel inte vill vända sig till lärare eller föräldrar.

– Det är mer bekvämt att prata med någon i vår ålder. Det blir typ som en storasysterroll, säger Emmie Almegren.

Varför är det här viktigt?

– För att tjejer ska känna sig bekväma i sig själva och för att de faktiskt vill veta saker. Så att de slipper experimentera. Själv var jag ganska lost i den åldern, säger Emmie Dahlberg.

UF Tjejsnack kan tänka sig att fortsätta hela våren.

– Vi är öppna till att träffa andra skolor också, men om det inte blir så är vi fortfarande glada att vi kunde göra någonting, säger Emmie Dahlberg.

Ett axplock av UF-projekt i samhällsklasserna

Body Candle UF

Tillverkar och säljer ljus av ljusstumpar från restauranger och privatpersoner. Ljusen har form av kvinnokroppar med budskapet att alla kroppar är lika fina. Del av vinsten går till Bröstcancerfonden.

För alla UF

Ordnar aktivitetsdag för en grupp elever med syfte att öka integrationen för nyanlända och ge information om olika fritidsaktiviteter. Det blir turnering i innebandy, fotboll samt dans.

Hållidig Loppis UF

Ordnar loppis där säljare och köpare får möjlighet att mötas för återbruk och en trevlig stund med fika.

Klimatmat UF

Inspirerar i samarbete med Stora Coop till minskat matsvinn på Instagram (klimatmatuf) med bilder, recept och information.

Penchispower UF

Ordnar sociala aktiviteter för äldre med t.ex. allsång och frågesport.

Tugg UF

Säljer återbrukade snusdosor, som diskas och fylls med tuggummin. Tuggade tuggummin läggs i locket istället för att slängas på marken.

Tersus UF

Genomför utbildning med yngre barn på olika grundskolor om att hålla rent i naturen och vad som händer när man skräpar ner.

ANNONS