Glassmaraton. Yvonne Gröhnborg serverar glass i stora lass till Ulf och Kicki från Stockholm, med barnen Nathalie, Paulina, Emil och Casper, som besöker Ejas för tredje året i rad. ”Förra året var det så varmt att vi hade glassmaraton varje dag och nu måste vi ju leva upp till det när vi är i Varberg, oavsett väder”, säger pappa Ulf.
Glassmaraton. Yvonne Gröhnborg serverar glass i stora lass till Ulf och Kicki från Stockholm, med barnen Nathalie, Paulina, Emil och Casper, som besöker Ejas för tredje året i rad. ”Förra året var det så varmt att vi hade glassmaraton varje dag och nu måste vi ju leva upp till det när vi är i Varberg, oavsett väder”, säger pappa Ulf.

Udda glassrestaurang i Dagsås

För allergiker, diabetiker och veganer kan det vara svårt att hitta glass. Men Ejas glassrestaurang i Dagsås har i år specialiserat sig just på sådan glass.

ANNONS
|

Choklad, jordgubb eller vanilj. Eller sorbet. Det är vad som brukar finnas att välja på för veganer och dem som inte tål mjölk. Just därför har Jessica Nyström valt att ta in många andra smaker till glasskaféet som ligger i utkanten av Åkulla Bokskogar, mitt i backen mellan Dagsås Smedja och OK Nache-stugan; ananas-rippel, lakrits, kanel och kardemumma och en lång rad smaker som allergiker och veganer inte brukar vara bortskämda med.

– Vi fick så mycket förfrågningar. ”Har ni laktosfri glass? Glutenfri? Jag är diabetiker…” och så vidare så i år har vi valt att gå ”all in” och bara ha glass som alla kan äta, säger Jessica som driver Ejas men har hjälp av både dottern Felicia Torsson och mamma Yvonne Gröhnborg.

ANNONS

All glass, kaffe, läsk och tillbehör som toppingen är ekologiska och glassen går bra både för veganer, laktosintoleranta, människor som inte tål mjölkprotein och även för diabetiker då det finns glass som är sötad med agavesirap.

Här finns till och med rawfood-glass, det vill säga glass som är tillredd utan upphettning och där gräddigheten kommer av kallpressad kokosolja. E-ämnen och tillsatser är bannlysta.

Det är fjärde sommaren som Ejas har öppet och hittills har de haft besökare alla dagar utom en i den stora trädgården där det finns mycket att göra när glassen är uppäten. Förutom att barnen kan hälsa på hästarna, katterna, kaninen Ralf eller råttorna (de är rena och tama!) går det bra att låna kubb eller boccia, gunga, vara i lekhagen, klättra i träden eller hoppa på studsmattan.

– Mina barn har fått lära sig att ta in allt de är rädda om för här får besökarna gärna leka, säger Jessica.

Utöver att Ejas fokuserat på kunder som inte tål eller vill äta glass som brukar serveras på andra glasställen så finns planer på att stilla suget även för fyrfota besökare.

– Vi har tagit kontakt med ett företag i Stockholm som gör hundglass. Den är gjord på grekisk yoghurt med lever och på försök testas detta på vissa Stockholmsrestauranger i sommar.

ANNONS

Inspirationen till Ejas glass hämtades från en glassrestaurang i Söderköping, som hade hovmästare och meny.

– När vi var där tänkte jag ”Varberg som är en sådan turiststad, varför har inte vi något liknande?”.

Den 2 augusti är det glassfestival på Ejas och då får gästerna äta hur mycket de vill. Även andra dagar går det bra att beställa en avsmakningsmeny, om det är svårt att bestämma sig. Då serveras en pyttekula av varje glass.

ANNONS