Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Handbollspelaren Jonathan Tygesen ett år efter skadan Bild: Annika Karlbom
Handbollspelaren Jonathan Tygesen ett år efter skadan Bild: Annika Karlbom

Tygesen smider planer för gymmande trots restriktioner

Jonathan Tygesen, 29, tog över Atletica för ett par år sedan. Nu är det tuffare tider. Kreativitet krävs för att lösa de nya hårda restriktionerna med bara åtta personer som ny maxgräns. Tygesen har hittat ett alternativ som kan hålla drivet i verksamheten.

De tuffa tiderna präglar oss alla. Det ställs hårdare krav. För de som driver företag blir det alltmer påtagligt. Det är inte bara en att ta hand om. Har du 25 man på lönelistan och hundratals kunder som vill in – då ställs prövningarna mot väggen.

Atletica är inte det enda gymmet som drabbas. Konkurrensen i branschen var blivit nästan svindlande efter alla nya aktörers intåg.

– Det är ingen hemlighet att det att det är tuff tid att driva gym, men jag vill påstå att det här gymmet aldrig varit så rent som nu. I vanliga fall vill man att det ska fullt med folk i gymmet. Istället handlar det bara om att göra plats, så att folk håller avstånd. Men man tvingas att vara kreativ. Vi försöker hitta digitala alternativ.

Gymmet är öppet och mer begränsat.

Avled i Covid-19

Jonathan Tygesen har verkligen blivit insatt i den stundande verkligheten när döden kan drabba släkt och nära. I våras avled Jonathans morfar och mormor i sviterna av den första pandemivågen.

Nu står Jonathan i en ekande tyst sal. Han första tid sedan han tog över gymmet i vid Otto Torells gata har ställt honom inför svåra beslut som ständigt måste uppdateras.

– I de här tiderna när folk sitter hemma och jobbar blir det ännu viktigare att röra på sig. Och det går att lösa hemifrån.

Möten på distans har etablerat sig på många arbetsplatser. Snart ska det även gå att gymma och uppkopplad. Planerna har kommit ganska långt. En kamera är på väg att installeras för att underlätta träningen – om man inte vill bli helt avskärmad från träningen.

– Jag uppskattar det personliga mötet.

Det kan Jonathan Tygesen – eller ”Tyget” som han kallas – sakna.

Får föreningsuppdrag

Jonathan har flera ben att stå på – inte bara rollen som PT och instruktör. Han får ofta uppdrag i idrottsföreningar, företag och skolor.

– Det är väldigt roligt att få komma ut och säga det som jag hade behövt höra som ung. Sysslar man med träning blir arbetet som någon form av entreprenörskap.

För några veckor sedan överraskade han många genom att plötsligt göra comeback i HK Varbergs matchtröja. I vanliga fall plågar han bara killarna.

– Jag ställde frågan om jag kunde vara till någon hjälp och så blev det en match.

Det här var när Daniel Lindroos skadade båtbenet och tvingades till en längre frånvaro. Inför förra veckans återstart efter landslagsuppehållet började ett febrilt letande efter en mer permanent ersättare. HK Varberg hittade en ny högersexa, Johan Szybanow i division 1-laget Kungsängen.

– Det blir inget mer. Jag måste ha sett ut som en skadeskjuten kråka. Kände att jag kanske hade fem upphopp kvar när jag erbjöd mig att hjälpa till. När jag slutade kunde jag inte hoppa alls– samt en känsla av att jag blivit överkörd av en buss när jag vaknade efter den skakiga upplevelsen mot Kristianstad. I den sista matchen tvingades jag hoppa upp på fel fot, vilket innebar att jag inte hade något ben att landa på – mer än näsan. Det måste ha sett väldigt konstigt ut. Nu känns det som om jag får gå i pension på riktigt. Men jag kommer alltid att sakna tjötet i omklädningsrummet.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här