Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

TV: ’’Conny Mejsel’’ är redo att ta stryk

Upploppsstämning väntar på Trädgår'n i Göteborg i kväll när Danmark ska besegras i wrestling. "Conny Mejsel" är av de som ska upp i ringen och slåss. Personen bakom karaktären är tidigare varbergaren Eric Kalseth.

Han betonar vikten av att hålla isär de två individerna, även om det finns vissa likheter.

– Man gör ofta så att man utgår från sig själv och vrider upp volymen några snäpp. Och jag gillar ju bärs, brudar, snus och att slåss.

På sin Facebooksida beskrivs Conny Mejsel som "Conny helvetes jävla skit Mejsel. Snusare av snus, älskare av kvinns och slagskämpe av rang. Med älven i ådrorna, en spårvagn i brallan och nävar av stål."

Låter det hela lite rörigt? Det är det, i alla fall för någon som inte har någon kännedom om wrestling.

Wrestling ska, även om det har inslag av boxning och andra kampsporter, inte förväxlas med en sport. Det handlar om show, om underhållning. Publiken kommer dit för att se de olika karaktärerna smälla till varandra i ansiktet, hoppa på varandra, och sparka varandra i magen - bland annat.

– Visst är det våldsamt, men det är också mycket humor och mycket show. Det blir en arena för starka känsloyttringar, både hos deltagarna och hos publiken. Det är okej att stå och skrika och bua för fullt, förklarar Kajsa Arnoldson, talesperson för GBG Wrestling.

Även hon har en wrestlingkaraktär: Lady Dolores, förbundets president och en smart affärskvinna som arrangerar och bestämmer det mesta kring galorna, där hon vimlar runt med ett glas champagne i handen.

– Och så gillar hon att titta på svettiga män i trikåer, säger Kajsa Arnoldson och skrattar.

Flera hundra personer beräknas vara på plats i kväll när GBG Wrestling ska möta Dans Pro Wrestling på Trädgår'n i Göteborg. Hårda slag kommer att utdelas, de tävlande kommer att lyftas och kastas, och huvuden kommer att dunkas i golvet. Och i morgon kommer deltagarna att vakna med blodiga sår och blåmärken.

– Man mår ju skitdåligt dagen efter. Men det vägs upp av den adrenalin och den glädje som man känner under själva showen, säger Eric Kalseth.

Eric Kalseth kommer ursprungligen från Varberg men bor numera i Göteborg och arbetar bland annat som hovslagare. Wrestlingen tar en stor del av hans fritid eftersom det krävs mycket förberedelse inför en show.

– Du ska lära dig hur du ska slåss men också hur du ska röra dig och agera för att bli slagen på rätt sätt. Det handlar mycket om teknik, och de flesta utövare har en bakgrund inom andra kampsporter, säger Eric Kalseth, som tidigare har hållit på med thaiboxning och MMA.

Både han och Kajsa betonar att det handlar om underhållning, att publiken går på wrestling för att ta del av ett skådespel. Det hela är lite dubbelt. Å ena sidan går deltagarna in i fiktiva karaktärsroller - samtidigt är själva slagmålet på riktigt. Synpunkter om att wrestling skulle glorifiera våld brukar dyka upp i diskussioner.

– Vi får ofta frågan om det inte romantiserar våld, men jag tycker att man istället ska lyfta fokus från våldet och istället fokusera på själva showen, på kampen mellan gott och ont, säger Kajsa Arnoldson.

Matcherna utgår oftast från samma dramaturgi - kampen mellan en god och en ond karaktär. Det gör att publiken blir oerhört hängiven och angelägen om att hur det går för den egna favoriten. Känslorna är starka och pendlar mellan euforisk glädje och frustrerad vrede över vad som pågår i ringen. Ibland har det hänt att publikdeltagare tappat fattningen och försökt ta sig in i ringen.

– Det brukar bli rena upploppsstämningen på showerna för att publiken är så engagerad i matcherna, berättar Kajsa Arnoldson.

En annan synpunkt som ofta framförs är att det handlar om låtsas-slagsmål, men det tillbakavisar Eric, som förutom den synliga blåklockan på vänsterögat bland annat har skadat axeln, bägge knäna samt dragit på sig hjärnskakningar under de tre år han har hållit på med wrestling.

– Det är inte fejk. Våldet är äkta, och de som är med vet om det. Du vet att du kommer att få stryk när du går upp i ringen. Samtidigt är det hur roligt som helst, säger han.

Bild: Annika Karlbom

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här