Två män åtalas efter att ha smugit på båt i Varbergs hamn

Trots att färjan till Danmark försvunnit försöker folk fortfarande ta båten från Varberg. Men numera på olagligt vis. Hallands Hamnar vittnar om att allt fler försöker ta sig ombord på båtarna i hopp om att nå England.

ANNONS
|

Den 7 oktober i år greps två utländska medborgare på en båt i Varbergs hamn. Båten skulle till England och de två männen har erkänt att de smög sig ombord för att ta sig till Storbritannien.

Därför står de nu åtalade för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, eftersom Varbergs hamn sedan i somras är klassat som just ett sådant.

LÄS MER:Varbergs hamn är nu ett skyddsobjekt

Det framgår av polisens utredning att det är inte första gången som den här typen av händelser inträffar.

Fripassagerare greps i England

Personal vid Hallands Hamnar har intervjuats i utredningen och det framkommer att den senaste tiden har det i perioder varit problem med obehöriga på området.

ANNONS

Så sent som i september greps en person i England efter att ha smugit på en båt i Varbergs hamn.

– Det går i vågor skulle jag säga men det är klart att det innebär alltid problem när obehöriga tar sig in på området och gömmer sig. Det är svårt att ha teorier om exakt hur de tar sig in. De kan ju klättra över staketen eller till och med ro in, vi kan aldrig skydda oss helt från att folk försöker, säger Jonas Svensson, operativ chef för Varbergs hamn, till tidningen.

Det är inte bara via Varberg som migranter och flyktingar försöker ta sig över Nordsjön. Genom åren har migranter gripits även i Göteborgs hamn i hopp om att ta sig vidare.

Samtidigt rapporterar utländska medier om att allt fler migranter desperat försöker ta sig över kanalen via gummibåtar mellan Frankrike och England. Enligt brittiska BBC har närmare 4 000 migranter korsat sundet bara i år.

Hårdare bevakning ska motverka nya intrång

– Jag skulle inte säga att det är ett jätteproblem men vi försöker mota olle i grind. Visst har det varit några försök här men vi måste alltid ha garden uppe och tittar alltid över våra förmågor och vad vi kan göra framåt, säger Ulf Rosen, miljö- och säkerhetschef vid Hallands Hamnar.

ANNONS

Sedan det senaste intrånget i oktober har åtgärderna i hamnen utökats.

– Vi steppar upp och har belysning i hamnen även nattetid. Sen har vi ett vaktbolag som gör ronder här också, säger Jonas Svensson.

På torsdag hålls rättegången mot de två män som greps i hamnen i oktober. De har i polisförhör erkänt brott.

Obehörigt tillträde till skyddsobjekt är ett brott som kan leda till fängelse i högst två år men vid ringa brott blir straffet böter eller fängelse i högst sex månader.

ANNONS