Två anmälningar mot Brittas uteservering på stranden

Den uteservering som restaurangen Brittas ställt upp nere på badstranden i Apelviken uppskattas inte av alla. Serveringen är nu föremål för två anmälningar.

ANNONS
|

På badstranden nedanför Brittas strandveranda har en ny servering dykt upp. Ett inhägnat område med solstolar och bord har arrangerats, och här bedrivs såväl yoga- som restaurangverksamhet. Serveringen kallas av restaurangen själv för ”La playa de Brittas”.

Men den okonventionella synen med en restaurangservering mitt på badstranden uppskattas inte av alla. Serveringen är föremål för två anmälningar till stadsbyggnadskontoret.

Anmälarna ifrågasätter bland annat om strandskyddet och plan- och bygglagen har efterlevts. ”Får det verkligen gå till så här viset på våra stränder i Varbergs kommun?”, undrar den ena anmälaren.

När HN besöker serveringen på måndagsförmiddagen pågår en yogakurs – Coastal yoga – innanför inhägnaden.

ANNONS

André Pfeiffer, den ena av Brittas två delägare, menar att serveringen har tillstånd från kommunen. Pfeiffer hänvisar till ett serveringstillstånd från socialnämndens tillståndshandläggare som han också visar upp för tidningen.

Av tillståndet framgår att alkoholservering inom det utvidgade området fått grönt ljus från tillståndshandläggaren, polismyndigheten och att det finns ett tillfälligt nyttjanderättsavtal med kommunen för marken.

– Vi har fått ett tillfälligt tillstånd att prova på detta nu i sommar, jag tror att det har att göra med covid-läget att de har släppt igenom det, säger André Pfeiffer.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Väldigt positiva. Det ger en utomlandskänsla, tycker besökarna. Folk är så glada, men de undrar också hur det har gått till, det får jag erkänna.

Tycker du själv att det innebär ett ingrepp på stranden?

– Jag förstår frågeställningen. Men jag är glad att vi får prova detta i sommar och att diskussionen förs. Nu får folk en chans att tycka till om det inkräktar för mycket eller inte, säger han.

Serveringstillståndet för strandserveringen gäller från den 1 juli till och med den 31 augusti.

– Vi satte inte upp serveringen direkt i början av juli, då var det för dåligt väder, konstaterar André Pfeiffer.

ANNONS

På stadsbyggnadskontoret kan man i nuläget inte ge några klara svar på om serveringen är tillåten eller inte, utan hänvisar till att saken kommer att utredas inom det tillsynsärende som har upprättats.

På kommunens hamn- och gatuförvaltning är det semestertider och den tillförordnade hamn- och gatuchefen Tomas Kaspersson har därför haft svårt att svara på exakt vilka tillstånd som givits från kommunen och om strandskyddet har respekterats.

– Det kan hända att vi har varit lite generösa i dessa coronatider, konstaterar han.

Av serveringstillståndet framgår att den inhägnade serveringen på stranden är 200 kvadratmeter stor.

Av det yttrande i ärendet som lämnats av hamn- och gatukontorets avdelning för det offentliga rummet framgår att strandserveringen är ett undantag som medges endast i år till följd av situationen med coronapandemin.

ANNONS