Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Tvååkersyxan kastades inte i sjön – hamnade på museet

Ett och annat järn sägs ha smitts och sölats bort. En gång i tiden var järnframställningen viktig för bygden. Tvååkersgränsen är fortfarande lika aktuell.

Men vi får förstås gå en himla massa år tillbaka för att komma tillbaka till tiden när järnet framställdes. Det hörs liksom på ortnamnen var järnet producerades.

Järnmölle och järnvirke är märkliga ortsnamn.

Tvååker har betydelse i många avseenden. Det är där gränsen går både hur vi pratar på hur marken vi trampar på ser ut.

Det är här dialekten går över i de sydsvenska ljudfenomen vi kan uppfatta redan om vi råkar hamna i Morup och Glommen. I Falkenberg har den klassiskt skönklingande Varbergsdialekten irrat bort sig. Vi talar annorlunda. Frågan är om vi förstår varandra. Det där får tas upp i ett annat forum.

Tvååker har hållit emot. Det är här den bohuslänska geologin tvärtstannar. Skärgården tar slut och jorden består av uppsköljda minnen av gammal havsbotten.

Se här hur kustlinjen förändrats genom åren. http://maps2.sgu.se/kartgenerator/maporder_sv.html

Arkeolog Leif Häggström beskriver Tvååkersgränsen.

– Man kan dra i den åt en massa olika håll, som den dialektala olikheten.

Häggström har framförallt spaltat upp de arkeologiska skillnaderna. Även där syns differenserna.

– Tvååkersgränsen finns. Jag spaltade upp olika fenomen där det fanns skillnader – som den geologiska skillnaden. Det är mycket mer sediment i södra Halland jämfört med norra, som är mer urberg. Pratar du med en geolog och de pratar om Bohuslän så räknar de med Varberg och Kungsbacka. Det är deras syn på vad som är Bohuslän. Och det är här skärgården försvinner.

Det har påverkat folket som bott vid kusten och hur människornas liv sett ut. Fynd på äldre boplatser har hittats på olika höjder och åsar en bit in på kusten.

– De äldste boplatserna finns vid Ås kyrka och Skatemossen (omgivningen kring Derome), runt Lindberg finns också gamla lämningar. När människorna kom upp dit så var det skärgården. Vi snackar kanske 10 000 år före Kristus.

– Det finns olika typer av fiske i södra och norra Halland. Skärgårdsfisket är mycket enklare på sitt sätt. I söder är det mer fiske på öppet vatten. Det är mycket lurigare.

Fler skillnader: Det har gjorts senpaleolitiska (slutet av istiden när människor börjar dyka upp) fynd i norra delen. Söder om Tvååker: Nej.

– Det kan bero på att landhöjningen ter sig olika i norra och södra Halland. Gränsen går ungefär i Skrea. Norra stiger sakta, sakta ur havet, medan södra Halland sjunker lite grand.

Lugn, gott folk. Det tar tid, det där. Vi får komma överens så länge.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här