Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
KÄMPAR FÖR PARKEN. Positiva Tvååker har engagerat sig i parkfrågan. Eivor Johansson, Anki Edström, Karl-Olof Andersson, Vivi-Anne Karlsson och Anette Köhler (som saknas på bilden) har varit drivande. Bild: Simon Leppämäki

Tvååker får vänta på ny park

Den park som ska anläggas i Tvååker blir försenad. Risken är stor att marken i det gamla banområdet behöver saneras. – Vi ska göra en ordentlig markundersökning så snart som möjligt, säger Magnus Sjöberg, mark- och exploateringschef i Varberg.

Planerna på att anlägga en park i centrala Tvååker har funnits länge. Järnvägen som tidigare gick genom samhället lades ner 1993. Tre år senare förvärvade kommunen marken och 2003 gjordes en ny detaljplan som bland annat omfattade parkområdet.
2007 började föreningen Positiva Tvååker engagera sig i parkfrågan.

– Vi startade en trafik- och miljögrupp 2007. Vi arbetade med flera olika frågor, bland annat den här parken. Vi har länge velat att man ska göra i ordning om- rådet, säger Eivor Johansson.

– Vi har försökt hålla grytan kokande och hålla kontakten med kommunen, men det har gått lite segt tycker vi, säger Karl-Olof Andersson.

2009 påbörjade kommunen arbetet med en ny detaljplan som också skulle omfatta ett handelsområde. Men det arbetet lade de ner 2015.

– Det var vi nöjda med, då visste vi var gränserna för parken skulle dras, säger Eivor Johansson.

Men nu har arbetet med parken skjutits upp igen eftersom kommunen misstänker att marken i det gamla banområdet är full av föroreningar.

– Vi blev lite överraskade när vi fick höra att marken nog behöver saneras. Det trodde vi inte, säger Vivi-Anne Karlsson, också hon medlem i Positiva Tvååker.

Hur omfattande saneringsarbetet behöver bli är ännu oklart. I veckan får kommunen en offert från det upphandlade konsultföretaget som ska genomföra mark- undersökningen.

– Sedan är tanken att vi ska komma igång så snabbt som möjligt. När undersökningen är gjord får vi ett underlag. Då vet vi vad som behöver göras, säger Magnus Sjöberg, mark- och exploateringschef i Varberg.

Därefter ska kommunen och Trafikverket – som ägde marken tidigare – reda ut hur ett eventuellt saneringsarbete ska finansieras.

– En generell hantering är att man skiftar ut massorna. Man gräver ut och tömmer för att sedan fylla på med ny ren massa, berättar Magnus Sjöberg.

Saneringen beräknas tidigast kunna ske under våren 2017. Parken ska därefter kunna anläggas tidigast under sommaren och då vara färdigställd under 2018.

Positiva Tvååker är överens om att parken är oerhört viktig för samhället.

– Det byggs mycket i Tvååker nu så det blir viktigt med en gemensam träffpunkt, säger Eivor Johansson. Vivi-Anne Karlsson håller med:

– Den här parken kommer att bli en tillgång för hela samhället. En viktig mötespalts, mitt i samhället dessutom, säger hon.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här