Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Tusentals tågresenärer drabbas av inställda tåg

Det är totalstopp i tågtrafiken till följd av tågolyckan i Varberg. Tusentals pendlare drabbas.

Enligt Hallandstrafiken är ersättningsbussar på väg och planen är att låta dem trafikera sträckan Halmstad – Göteborg och Varberg – Veddige tills spåret är farbart igen.
Sexton bussar är beställda men Hallandstrafiken skriver på sin hemsida att det är "väldigt svårt att få fram bussar nu i morgontrafiken".

Läs också: Tåg med farligt gods har vält i Varberg

Yasmine Möllerström Henstam är kommunikations- och marknadschef på Hallandstrafiken. Så här sa hon till HN strax före klockan sju på morgonen:
– De jobbar på det och har beställt ett antal bussar som ska gå men just nu är det katastrof i trafiken kan jag säga. Jag har ingen bekräftelse på att bussarna är framme än. Det är tågoperatören Transdev, som kör tågen åt Öresundståg, som har avtal med olika bussbolag. De har beställt bussar men jag har inte fått någon bekräftelse på att de är på gång än. Det tar tid att få så många bussar som vi är i behov av.

Går det att ringa in ungefär hur många resenärer som drabbas av tågstoppet?
– Jag kan inte säga exakt men det är tusentals som pendlar varje dag.

Enligt Hallandstrafikens hemsida ska bussarna gå mellan Halmstad och Göteborg.

Varför så stor marginal? Det räcker väl med buss mellan Falkenberg och Åsa eller Kungsbacka?

– Vi får se hur det blir med den saken. Tågoperatören har sagt att det kan vara farligt gods ombord på det urspårade tåget och det är därför som marginalen är satt på det viset. Men jag tror att bussarna kommer att vända i Varberg och Falkenberg sen när situationen är under kontroll, säger Yasmine Möllerström Henstam.

På järnvägsstationen i Varberg var det knökfullt vid sjutiden på tisdagsmorgonen. 
– Det är oerhörd dålig information här, ingen säger någonting, säger Åsa Daugaard. 
Hon skulle tillsammans med två kollegor ta tåget klockan 6.34 till Halmstad.
– Nu får vi ta en bil i stället. Men det är bra att folk samarbetar och erbjuder varandra skjuts, säger Ulrika Adamsson. 

Flera pendlare som HN möter vid stationen försöker samordna taxiresor till bland annat Göteborg. Endast två ersättningsbussar har rullat iväg. En mot Göteborg och den andra mot Veddige. 
– Ersättningsbussen mot Göteborg var överpackad. Men det kommer att matas på under dagen, säger Tomas Högenberg, kundvärd på Nobina.

Ellinor Svensson skulle ta ett tåg mot Göteborg klockan 6.23. Men nu ger hon upp väntan på ersättningsbussar. 
– De visste detta tidigt, att det inte funkar bättre. De måste se till att det är lönsamt att pendla. Jag älskar att pendla, när det fungerar. Nu blir det lokalbussen hem mot landet. säger hon. 
En som har lite mer tålamod är Steen Munk-Petersen från Danmark.
– Jag kommer precis från båten och jag har rest hela natten. Nu kommer jag inte vidare till Horred, men min kompis kommer och hämtar upp mig här, berättar han. 

Enligt Trafikverket är tågtrafiken genom Halland och mot Borås inställa under tisdagen. I Falkenberg hade inte en enda ersättningsbuss avgått mot Varberg när klockan var åtta. Även i Kungsbacka stod hundratals och väntade under morgonen på ersättningsbussar. 
Olyckan inträffade vid tvåtiden på natten. Varför tog det så lång tid för ersättningsbussarna att komma fram? 
– Allt som oftast är det svårt att få tag i bussbolag mitt i natten. Men ambitionen är att bussarna ska vara på plats så fort det bara går, säger Daniel Rabelin, affärschef på tågoperatören Transdev. 

Vid elva på förmiddagen körde 20 ersättningsbussar på sträckan Kungsbacka - Falkenberg. Från Falkenbergs station kunde resenärerna fortsätta sin resa söderut med Öresundstågen. Ersättningsbussarna kommer att följa tidtabellen för tågen i den mån det är möjligt. 
– Bussar tar längre tid än tåg, och därför kan vi inte garantera att de går exakt samma tid. Men de ska gå på utsatt tågtid, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikations- och marknadschef på Hallandstrafiken.  

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här