Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Turistnäringen tror på hemester

Turistsäsongen har smugit igång i Varberg. En del sommarstugeägare och campare har börjat komma. Och förhoppningen är att hemester ska rädda sommaren.

Det är många som haft en klump i magen sedan den 11 mars då regeringen beslöt att begränsa evenemang. På bara några dagar ställdes föreställningar in, konferenser och hotellnätter bokades av och butiker såg sina kunder försvinna. Under mars tillkom 164 fler arbetslösa än i mars förra året. Jag beslöt jag mig för att sluta läsa alla covid-19-nyheter och föreställa mig en lyckad säsong för Varbergs turistnäring.

Åkulla Outdoor Resort, som öppnade med nya ägare i januari hade redan före mars ställt in sig på gäster från Sverige, ja till och med Varberg. Den 14 juni invigs deras hotell med 17 rum, som planerat.

– Vi trodde att fler skulle vilja hemestra och nu tror vi det ännu mer, säger Anna Munther på Åkulla Outdoor Resort. Men det är svårt för oss att veta vad vi ska förvänta oss eftersom vi är helt nya, säger Anna och ser glad och förhoppningsfull ut.

Och varför inte? Under påskhelgen fick ovanligt många Varbergsbor idén att åka just till Åkulla Bokskogar. Många köpte lunch eller fika för att äta på terrassen eller i skogen.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, har avstånd mellan borden och en stor uteservering. Vi har också boende med eget hushåll och hotellrum med egen ingång, berättar Anna

Den 24 april öppnade Jesper Envall Tempo Getterön. Butiken är helt beroende av kunder från Getteröns camping och andra sommargäster. Även Jesper tror det kan bli en bra sommar.

– Min tro är att svenskarna kommer behöva semestra oavsett corona och då tror jag att de kommer att semestra hemma. Men vi tappar ju de utländska gästerna förstås.

Den lilla sommarbutiken har skaffat plexiglasskiva framför kassan. Skyltar om att hålla avståndet finns och salladsbaren är borta. Annars är det mesta sig likt.

– Första helgen var omsättningen 20 % högre än motsvarande helg år 2019. Men det var väldigt fint väder också, säger Jesper. Dessutom har vi haft en del personer från stan som känner sig tryggare med att handla i en liten butik.

– Vi får tänka kreativt, säger Erik Ruth, VD på Nordic Surfers, som håller i festivalen som brukar samla 40 000 människor i Varberg under tre dagar.

Just nu pågår samtal på kommunen för hur man ska kunna genomföra en Hallifornia happening med hänsyn till restriktionerna. Eftersom ingen vet vilka restriktioner som kommer att gälla den 16-18 juli är det extra spännande.

¬– Vi har runt hundra samarbetspartners som vi pratar med och just nu diskuterar vi olika scenarier. Kan man samlas max 50 personer? Kan man samlas max 500 personer? Eller är restriktionerna borta? Vi hoppas på att kunna testa lite nya grejer och jag försöker hålla fokus på vad som skapar vi-känslan under festivalen.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här