Tunnelsprängning gick snett – tåg står stilla

Tågtrafiken stoppades på onsdagskvällen efter att en sprängladdning gått fel vid tunnelbygget i Varberg. Först vid 05.30 på torsdagsmorgonen kunde sträckan öppnas igen.

ANNONS

Strax före klockan 20.00 på onsdagskvällen kom uppgifter från resenärer ombord på ett tåg från Göteborg att en sprängladdning i tunnelbygget gått fel och resulterat i att sten träffat tågrälsen.

Uppgifterna bekräftades senare av Yasmine Möllerström Henstam, presschef på Hallandstrafiken.

– Vi har fått bekräftat att det är en planerad sprängning som gått snett och stenar träffat rälsen. Det är därför tågen stannar, säger hon.

Felsprängningen skedde nära Varbergs station

En stund senare berättar Jesper Andersson, kundtjänsthandläggare på Trafikverket, att personal skickats till platsen för att se över skadorna.

– Det ska ha hänt i närheten av Varberg station. De håller på att besikta spåren men även kontaktledningen för den skulle också ha blivit träffat av stenarna, säger han.

ANNONS

Det finns inga uppgifter om personskador eller skador på byggnader.

– Inte som jag fått information om, säger Jesper Andersson.

Vid klockan 21.00 berättar Hallandstrafikens presschef att ersättningsbussar har beställts.

– Ersättningstrafik är beställd. Trafikverket är på plats och kollar spåren nu och innan dess kommer ingen trafik köra. Man vet ju inte om det gett någon skada på rälsen och har det gjort det kan det stå still länge, säger Yasmine Möllerström Henstam.

Tunnelchefen: ”Det kommer göras en utredning”

Strax före klockan 22 får tidningen tag på tunnelchefen Johan Hjertström som berättar att han fått obekräftade uppgifter om att ett av spåren ska vara öppet igen.

Vet man vad som orsakat detta?

– Nej. Det kommer göras en utredning på detta så det är inget jag vill spekulera i nu.

Det har gjorts en besiktning på spåren här under kvällen. Vad visade den?

– Jag vet inte i nuläget. Jag har inte mer information. Vi kommer gå ut med mer information i morgon, säger Johan Hjertström.

Tågstoppet avslutat

Enligt Jörgen Stattin på Trafikverkets jour ska sprängningen inte ha orsakat några skador på spåren. Däremot orsakade den riskskador på ledningen.

— Det är riskskadorna som vi åtgärdat under natten och vi var klara fram mot 4-tiden, säger han.

ANNONS

Under natten meddelade Trafikverket att sträckan skulle gå att trafikeras igen klockan 05.30. Den prognosen visade sig hålla.

– Nu ska det gå att trafikera sträckan, den är helt öppen, säger Jesper Andersson på torsdagsmorgonen.

ANNONS