Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Finns den med? Något definitivt besked om Varbergstunneln är med i den nationella transportplan som håller på att tas fram för 2018-2029 har ännu inte getts.

Tunnelbygget skjuts upp

Byggstarten av Varbergstunneln försenas ett halvår. Samtidigt håller en ny nationell transportplan på att tas fram, men något definitivt besked om projektet finns med där har ännu inte lämnats.

Planeringen för dubbelspårsbygget genom Varberg fortsätter. Under ett par års tid har Trafikverket arbetat med järnvägsplanen. Nu ska den snart skickas in för fastställelse.
– Vi har planerat att byggstarta projektet under 2019. Nu tror vi att det kommer att bli till sommaren 2019 men vi planerar för att den kommer att vara klar 2024, säger Andreas Gustafsson, projektledare för Varbergstunneln vid Trafikverket.
Som vi tidigare har berättat kommer projektet att bli cirka en miljard kronor dyrare än vad som först var beräknat. Istället för 2,9 miljarder kronor kommer kostnaden att hamna på 3,9 miljarder kronor i 2009 års kostnadsläge. Det är dock inget som påverkar tidsplanen, enligt Andreas Gustafsson.

Jämfört med det första förslaget så har järnvägsplanen förändrats en hel del. Projektet har klimatanpassats för att klara höjda havsnivåer. Tvärtunnlarna, alltså mellan järnvägstunneln och servicetunneln, ligger tätare. Servicetunnelns mynning i söder är flyttad till samma plats som järnvägstunneln.
– Det är en helt annan anläggning än hur projektet såg ut 2009, säger Andreas Gustafsson.
En del av förseningen beror på att de i tunnelprojektet gjort en extra utredning på om det fanns några kostnadsbesparingar som kunde göras. Det blev inte bra så nu har de uppmanats att skicka in planen som den är.
Regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att ta fram en ny nationell transportplan för 2018-2029. Inte ens Andreas Gustafsson har fått veta om Varbergstunneln finns med i den planen.
– Jag räknar med att Varbergstunneln finns med eftersom vi finns med i den nuvarande planen, säger han.

När den nationella transportplanen kommer att presenteras är inte helt klart. Enligt Trafikverkets pressinformatör kan det ske i december.
För en månad fick Andreas Gustafsson klartecken att gå vidare och skicka in järnvägsplanen. Det beräknas ta 12 månader innan den är fastställd. Därefter finns det möjlighet att överklaga.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här