Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tunnelbygget – en stökig men acceptabel gäst i stan i snart ett år

Det största bygget i stan i mannaminne är i full gång sedan nära ett år tillbaka. Hur jobbigt är det? HN ställde frågan till trafikanter.

Är bygget av Varbergstunneln värre än väntat eller kanske nemas problemas? Vi på redaktionen är nyfikna på vad trafikanterna tycker och ställde frågan till folk på stan.

Barbro Strömqvist träffar vi på Norrgatan, just när hon korsat Västra Vallgatan med sin cykel. Hon har just passerat järnvägsspåren vid Engelska parkens nordvästra hörn – lätt som en plätt.

– Jag har ingen bil och då fungerar allt jättebra, säger hon. Man ska cykla. Det är bra för klimatet.

Bygget av Getteröbron jobbigt

Maria Kjörling har just handlat på Hajen och nu ska hon ta bilen hem.

– Jag bor på Arboretumgatan och där märker jag nästan ingenting av bygget. Jag är inte hemma på dagarna så jag hör inte när de spränger i Breared heller. Det enda som stör, tycker jag, är att Västra Vallgatan är avstängd och att man inte kan komma fram till stationen.

Birgit Källmark, oftast bilist i trafiken, ler lite klurigt när jag frågar om hon störs av bygget.

– Den där rondellen, åh, den stör jag mig på, säger hon.

Lassabacka menar du?

– Ja, jag måste igenom den eftersom jag bor på Lugnet. Där är väldigt mycket lastbilar. Och nu när de byggt om... Varberg är en för stor stad för att det bara ska vara en fil in. Det sägs ju att den ska vara klar till Black Friday. Det ser jag fram emot.

– Jag är inte förvånad utan hade nog tänkt att det skulle bli jobbigt när Getteröbron byggdes, med mycket lastbilar. Men jag tycker att det är bra att det byggs en tunnel. En station ska vara i stan.

”Då får man bara stå ut”

På järnvägsstationen har pendlarna bråttom till tåget och bussen. Jimmy Larsson från Lindberg har just klivit av tåget från Halmstad där han studerar på högskolan.

– Jag tycker att det fungerar. Jag kör bil hit till stationen, och parkerar vid gamla inlinesbanan. Det kan vara lite jobbigt att ta sig igenom Lassabacka men på det stora hela tycker jag det funkar ganska bra.

Cajsa Lagerkvist, chef för Hallands Kulturhistoriska Museum, pendlar till Varberg från Mölndal sedan den 31 augusti.

– Jag tycker att tunnelbygget är spännande. Det görs ju arkeologiska utgrävningar i samband med bygget så för mig är det lite av en fyndplats också. Jag är så ny i Varberg så jag har inte något att jämföra med. Jag tycker att det fungerar bra. Det påverkar nog de som bor och jobbar precis i närheten mer. Min inställning är att det måste göras sådana här stora projekt ibland, och då får man bara stå ut.

Vad tycker du? Är trafiken runt bygget värre eller enklare att hantera än du hade föreställt dig? Skriv till Ordet är fritt.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här