Tufft för personalen på återvinningscentralen under klämdagen

Det är många som åker till en återvinningscentral för att slänga sina sopor under Kristi himmelsfärdshelgen. Allra mest under fredagen och särskilt under pandemin. För den som jobbar på VIVAB:s anläggning i Holmagärde är det en krävande tid.
– Vi är en extra man men vi borde vara fler, säger en i personalen.

ANNONS
|

Kön ringlar sig lång på väg mot den upphöjda plattformen där containrarna för grovsopor står uppställda och på vägen utanför anläggningen står flera bilar och väntar på att få köra in genom grindarna.

– Det har varit fullt ös sedan vi öppnade. Den här dagen är den värsta på året. Den är ökänd, säger en av de anställda vid återvinningscentralen på Holmagärde.

På plattformen, som kallas rampen, går tre personer i orangea reflexkläder av och an. De hjälper de som är där att hitta rätt bland containrarna.

– Vi är en extra man, men vi borde vara fler, säger en av dem.

ANNONS

Det finns det flera anledningar till att det blir ett sådant besökstryck just under Kristi himmelfärdshelgen. Dels är det många som väljer att renovera hemma eller rensa i trädgården så här års. Dessutom har pandemin och det fina vädret varit bidragande.

– Det är många som kommer ner till sina stugor och som bestämmer sig för att åka och slänga just idag. Jag önskar att det var fler som visste att det är så här på klämdagen, säger en av de anställda på Holmagärde återvinningscentral.

Pandemin både försvårar och förenklar situationen för de som jobbar vid anläggning. Det får bara vara 15 bilar uppe på rampen på en och samma gång och det kräver extra personalresurser. Samtidigt sätter den här gränsen ett tak på hur många människor som går att släppa in under arbetsdagen.

– Det blir nog tufft imorgon också. Hela den här helgen, faktiskt. Men fredagen är värst, säger en av de anställda.

ANNONS