Tufft även för kommunens förskolor

Den nya resursfördelningen inom förskolan slår hårt även mot vissa kommunala förskolor. En del tvingas ta in fler barn för att klara ekonomin.

ANNONS
|

I går berättade HN att flera fristående förskolor inte får budgeten att gå ihop med den nya ersättningsmodellen som infördes vid årsskiftet. I stället för en peng per barn får förskolorna en ersättning som baseras på barnens vistelsetid.

Ett barn som är max 15 timmar på förskolan ger sextio procent lägre ersättning än ett som är där mer än så. Förskolor med många deltidsbarn får därmed mindre pengar att röra sig med.

– Självklart har det påverkat alla verksamheter, men det finns vinnare och förlorare. När man lägger en budget får man titta på hur många 15-timmarsbarn man har, vilket är föränderligt. Det är därför viktigt att man följer upp det varje månad, säger Yvonne Nilsson, förskolechef på Apelvikshöjd, Rundgården och Söderlyckan.

ANNONS

Hon har kollegor som tagit in många fler barn i grupperna för att klara ekonomin. Hittills har hon tagit in tre, fyra barn till på sina tre förskolor och kommer att ta in några fler i vår. Än så länge känns det pedagogiskt okej, tycker hon.

– Jag har verkligen försökt se till att använda pengarna så att jag har en balans i budgeten utan att det är för många barn i mina grupper.

Gerd Eriksson, förskolechef på Björnligan, Alvgatan, Sjöboden och Sandlyckan, upplever också att hon har mindre pengar.

– Vi måste spara in på vikarier så mycket som möjligt, den största kostnaden för oss är personalen. Men självklart måste vi samtidigt se till att det är säkert för barnen.

Även hon försöker ta in fler barn.

– Ja, vi försöker ta in så många som vi har kapacitet för. Det är viktigt att jag får in fler där jag inte har fullt i dag.

Agneta Svenberg, chef över förskolorna, menar att kommunens förskolor har lättare än de mindre fristående att organisera om och möta förändringarna.

– Vi har stordriftsfördelar, ett stort företag eller en koncern kan jämna ut skillnaderna och det kan kommunen också göra, förklarar hon.

Är en konsekvens av det här att det blir större barngrupper?

ANNONS

– Ja, det kan det bli. Men det finns också ställen med många heltidsbarn som inte drabbas. Vi kommer att följa detta noga, säger Agneta Svenberg.

– Samtidigt ska man komma ihåg att för två år sedan, när förskolorna fick betalt per timme, så gick förskolan åtta miljoner back och vårt uppdrag är en budget i balans.

ANNONS