Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tuffa tider för Varbergs kampsportsklubbar

Kampsportsföreningen i Varberg har tappat 75 procent av de aktiva på två år. Nu startar återerövringen av förlorade medlemmar.

I 20 år har Mikael Bengtsson varit en av de mest drivande bakom Varbergs Kampsportsförening. Sakta men säkert har verksamheten byggts upp. Sedan kom det förbannade året.

Det är bara att börja om från början. Flickskolans gymnastiksal ska åter fyllas av kampsportsentusiaster. Det stora tappet har främst skett på breddsidan. Det är egentligen bara de som kommit längst i utvecklingen som lyckats upprätta hålla en någorlunda standard på träningen. Krympande grupper och hårda restriktioner har tvingat ungdomar till tv-spelsfåtöljer och allmän förslappning.

– Alla kampsportsföreningar tar tappat otroligt mycket. Från november har vi bara kunnat vara åtta på mattan inklusive ledare. Vi hade en barngrupp på 30 personer. Det innebar att vi tvingades dela upp den, och då blev det inte kul. De började droppa av. Eftersom vi snackar 1,5 år med den här fördelningen, innebär det att folk skaffar nya vanor. Hör man av sig nu, får man till svar: ”Vi får se”. Vi har haft många vuxna motionärer. De har vi tappat helt och hållet. De skaffar gymkort, men det är inte säkert att de använder det.

Läger har bedrivits i en mycket annorlunda form. En handfull utövare har kopplat upp sig på olika platser och via en tv-skärm sett vad de andra sysslar med.

Känner du positiva vibrationer nu?

– Ja, nu har vi ju fått komma igång. Vi genomförde ett sommarläger för främst elit och de som vill dit. Det blev superbra.

Klubben startade 1 november 1992 vid Missionshuset, där vandrarhemmet håller till. I Flickskolan har de varit och balanserat på det glatta plastgolvet i många år.

Bengtsson vill skapa en meningsfull fritid för ungdomarna direkt efter skolan. Snart öppnar verksamheten med den nya idén som inte bara ska innebära träning.

– Det är mer en inriktning på att hålla sig fysiskt aktiv. Kampsporten kommer att vara en del. Du kan komma hit och ha gymnastik, dansa eller bara hänga och plugga. Tanken är att vara som en ungdomsgård med fysisk prägel.

Måndag, onsdag och fredag är tänkta öppna dagar efter skolan. Målgrupp är högstadie- och gymnasieelever. Det praktiska är att många bussar passerar kvarteret bredvid, hållplats Komedianten

– Du kan komma och gå när du vill, säger Mikael Bengtsson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här