Trygghet och hållbarhet leder allt fler till sömnadskurserna

Det första hon sydde var kalsonger till sin lillebror. Då var hon fem år. Nu driver Sarah Berthag Ljones butiken Tyget på Brukstorget och hon har märkt att allt fler vill sy sina egna kläder.
– Absolut. Jag tror att det är ett behov av att vilja skapa någonting själv, säger hon.

ANNONS

Sedan två år tillbaka driver Sarah Berthag Ljones sybutiken Tyget i Brukstorget i Varberg. Tidigare låg butiken i Läjet.

–Vi har märkt av en stadig ökning i omsättningen sedan vi flyttade hit. Dels tror jag att det beror på att vi har fått ett bättre läge men också på att allt fler blir intresserade av sömnad, säger Sarah Ljones.

Hantverket lockar många

Hon tror att det har att göra med att allt fler känner behov av att skapa någonting eget, att själva hantverket har en dragningskraft. När slit-och-släng-trenden gett vika för ett mer hållbart tänkande lockar det också fler till symaskinerna.

– Jag märker det på våra sykurser som vi har i butiken. Det kommer både nyblivna pensionärer hit som har fått mer fritid över och unga som kanske inte har sytt sedan de gick i skolan, berättar Sarah Ljones.

ANNONS

Sydde 20 babymössor på en vecka

Inte minst märks det att fler och fler vill sy sina egna kläder.

– Vi hade en deltagare som aldrig hade sytt tidigare men som efter att ha deltagit en kväll sydde tjugo babymössor på en vecka.

Sarah Berthag Ljones mamma var modesömmerska och det gjorde att Sarah tidigt blev intresserad. Hon fick sin första symaskin när hon var fem år och som vuxen utbildade hon sig till hattmodist på Tillskärarakademin i Göteborg. Men först gjorde hon ett helt annat yrkesval. Sarah blev ingenjör och jobbade med logistik och kvalitetskontroll.

– Det är ju förstås jättelångt från sömnad.

Sorgen förändrade hennes liv

Det var inte förrän en dramatisk händelse inträffade i Sarahs liv som hon följde sitt hjärta och bytte bana.

– Det var efter att min man drabbades av cancer och gick bort som jag insåg att man inte kan vänta på att göra det man vill. Vi hade så många planer ihop men vi hann aldrig genomföra det vi ville, säger Sarah.

Hon vill att deltagarna ska tycka att sykurserna är roliga utan för högt ställda krav.

– Mitt råd för den som vill börja sy är att börja enkelt. Det är kul att få ihop ett plagg som går att använda. En bra början är att sy en klänning i jerseytyg som bara har en fram och en baksida. Det blir rätt bra.

ANNONS

Att sy sina egna kläder ger trygghet

Isoleringen under pandemin har gjort sitt till för sömnadsivern.

– Det har funnits behov av att finna aktiviteter som man kan göra hemma. Jag tror också att det här att sy sina egna kläder handlar om samma behov som gör att många vill odla sin egen mat. Det handlar om självförsörjande. När det är otryggt och oro i världen är det skönt att sätta sig ner och skapa något med sina egna händer, säger Sarah Berthag Jones.

Nu när restriktionerna har släppt börjar kurserna komma igång igen.

– Jag har aldrig haft ett roligare jobb än detta.

ANNONS