Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Trots motgångarna – rullskridskoklubben lever kvar

Sedan Varbergs Rullskridskoklubb förlorat sin bana har några trogna fortsatt hålla igång men samtliga ungdomar har försvunnit.
– Vi hade jäkligt kul, säger klubbens ordförande Dennis Bengtsson.

Det är en taggad grupp rullskridskoåkare som samlas i kvällssolen utanför Bläshammarskolan. Efter träningspasset på omkring tre mil väntar läger i Ulricehamn till helgen med nästan 25 deltagare från sex klubbar.

Sammantaget kommer det då bli omkring 19 mil på inlines.

– De kommer få ett helvete, lovar Dennis Bengtsson, som är ordförande och grundare av Varbergs Rullskridskoklubb.

För många är Dennis Bengtsson mest känd som ”Mr Inline”. Han var en av sportens stora pionjärer i Sverige sedan han tagit hit inlines 1992 och året efter startat klubben. Det var samma år som inlines blev en del av Svenska skridskoförbundet.

Förlorade ungdomarna

Inlines växte explosionsartat de kommande åren både i Sverige och i andra delar av världen. De senaste åren har den dock fått en dipp.

Dippen har märkts av även i Varbergs RSK men framförallt är det avsaknaden av en egen bana som gjort att klubben blivit mindre. 2018 tog kommunen beslut om att riva deras gamla track vid Caprinus för att göra plats för tunnelbygget. Framförallt innebar det att ungdomarna försvann.

– De är borta allihop, vi tappade hela högen. Jag saknar att kunna ha ungdomsgrupper och vi hade föräldrar som var med. Vi hade jäkligt kul med tävlingar och allt men nu, nej, säger Dennis Bengtsson.

För några år sedan hade man tävling varje vecka runtom i Sverige men nu arrangeras bara två om året. Varberg är väldigt framgångsrika och har haft flera svenska och nordiska mästare genom åren.

– Varberg kallades ibland för ”inlines Mekka”. Folk var vana vid att se inlinesåkare i trafiken medan det var mycket mer tutande i andra städer där de inte visste hur de skulle göra.

Just den här kvällen är det mest äldre som är med och kör och Varberg är väldigt starkt på veteransidan. Där är man bland de främsta klubbarna i Europa inom disciplinen speedskating.

Fart och frihet

En som däremot är lite yngre än de övriga är 38-årige Johan Johansson. Han pendlar ned från Göteborg och spelar även mycket bandy.

– Inlines är inte så stort där. Jag älskar farten och det är underbart att åka i nästan 40 kilometer i timmen i sådant här fantastiskt väder. Farten finns ju även med lite i bandyn och det är själva skridskoåkningen jag dras till. Nu blir det mer åkning på långdistans, säger Johan Johansson.

Trots allt finns det en sommar att se fram emot. Bland annat är det SM i Tanum i augusti och maraton i Berlin i september, där Varberg kommer vara väl representerat. Och lägret i Ulricehamn. Men väderprognosen oroar Johan Johansson lite.

– Det ska bli regn på morgonen och det underlättar inte direkt. Visst finns det regndäck men det är väldigt halt om man kör vanliga vanliga däck. Man får vara försiktigare och ändra åktekniken lite, säger han.

Trots motgångarna för klubben och sporten de senaste åren tycker Dennis Bengtsson att det är det bästa han vet. Vid 72 års ålder har han inga planer på att sluta.

– Man är så fri och man tar sig någonstans. Sedan kommer man upp i höga hastigheter på i snitt 25 kilometer i timmen om man är tränad. Det är en fantastisk känsla, säger han.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här