Tropikariets regnskog tar form bakom krokodilens käft

Krokodilkäften skvallrar om vad som håller på att hända i det gamla motellet. Där bakom bygger Therese Johansson och Andreas Wernlund tropiska miljöer. Till sommaren ska anläggningen öppna.

ANNONS
|

Det är bitande kallt ute denna januaridag men inne i det gamla motellet ska det bli tropisk värme. Therese Johansson och Andreas Wernlund får inte ta emot besökare utan visningstillstånd från länsstyrelsen så vi får stanna här ute.

– Det blir en paus för oss det här. Vi bygger för fullt där inne, säger Therese Johansson.

Tropikariet ska ha tre regnskogsmiljöer. Den första är så gott som klar. Nyligen efterlyste Therese stora grenar att använda i anläggningen på Facebook och gensvaret blev stort.

– En granne här hörde av sig om att vi kunde få ett helt träd. "Bara att hämta." Jättesnällt!

ANNONS

Tanken är att Varbergs Tropikarium ska öppna den 1 juni. Krokodilkäften vid ingången har följt med från Borås, där Therese tidigare drev Borås Tropikhus. Hon sålde det förra året och ställde siktet på Varberg med förhoppningen om en större och bättre lokal. Det tycker hon att hon fått här i Björkäng.

Giftormar och krokodiler

Besökarna kommer bland annat få se giftormar, spindlar, krokodiler, apor, skorpioner och sköldpaddor.

Hur kom du in på det här från början?

– Jag är uppvuxen på landet och hade massa djur hemma som liten: Getter, kaniner, marsvin, hamstrar... Men jag fick inte ha reptiler hemma för mamma – bara några salamandrar, som är amfibier. Det var inte det jag ville ha egentligen.

"Förut hade jag djur för att det var roligt och fascinerande. Nu är det också för att jag är med och gör något som på riktigt faktiskt hjälper arten", säger Therese Johansson.
"Förut hade jag djur för att det var roligt och fascinerande. Nu är det också för att jag är med och gör något som på riktigt faktiskt hjälper arten", säger Therese Johansson. Bild: Dick Gillberg

– När jag flyttade hemifrån skaffade jag allt man kan tänka sig: landsköldpaddor, tusenfotingar, skorpioner, ödlor – ja allt! Det enda jag inte haft egentligen är fiskar. Det har jag aldrig riktigt fastnat för. Men allt som kryper och krälar – det är min grej.

Vad är det som fascinerar dig med just de här djuren?

– Jag gillar deras miljöer. De bor oftast i djungelmiljöer. Sånt vi inte har här. Jag gillar Sveriges natur men Sydamerika och Australien är mer spännande. Att bygga upp en liten del av deras naturliga miljö inne hos mig är jättehäftigt, och att få dem att trivas och försöka sig. Det är det ultimata tecknet på att de trivs.

ANNONS

Therese Johansson drev Borås Tropikhus i fjorton år och utvecklade anläggningen så den fick fler djur.

– Detta är mitt liv! Jag har ingen semester. Det är ingen som vill passa detta åt mig – konstigt nog, säger hon med ett skratt. Det är samma med min sambo Andreas - han är också invigd i detta. Det gäller att hitta någon likasinnad.

Hjälper utrotningshotade arter

Hon säger att det "bara blir värre och värre", att hon ständigt hittar nya arter som hon vill kunna visa. Men intresset har också förändrats med åren.

– Förut hade jag djur för att det var roligt och fascinerande. Nu är det också för att jag är med och gör något som på riktigt faktiskt hjälper arten. Vi är till exempel med i ett bevarandeprojekt med våra pannkakssköldpaddor. De är starkt utrotningshotade.

De två hanarna har funnits hos Therese i tio år och någon dag ska de förhoppningsvis få varsin hona och försöka sig. Projektet dirigeras från England.

Krokodilkäften kommer fungera som anläggningens entré. Den ska målas om inför öppningen den 1 juni.
Krokodilkäften kommer fungera som anläggningens entré. Den ska målas om inför öppningen den 1 juni. Bild: Dick Gillberg

Bygger allt på egen hand

Tropikariet kommer att ha kafé och presentshop. Therese och Andreas hoppas på gott samarbete med motorträffen som brukar vara vid anläggningen under sommarens torsdagskvällar – att tropikariet öppnar ska inte hindra bilentusiasterna från att träffas.

– Vi skulle ju kunna ha öppet längre på torsdagskvällarna, så kan de komma in och hos oss och dricka kaffe om de vill.

ANNONS

Men än är det långt till sommaren. Arbetet med tropikariets miljöer fortsätter och så snart coronarestriktionerna tillåter ska Therese Johansson och Andreas Wernlund också kunna ta emot de Kubakrokodiler de köpt in från Danmark.

– Den första regnskogen av tre blir nog klar i morgon. Det är jättemycket arbete för vi gör faktiskt allting själva. Det är jobbigt, men det kommer också kännas fint att ha stolthet i det sen - att vi gjort detta på egen hand.

LÄS MER:Tropikhus öppnar i Varberg

LÄS MER: Borås tropikhus vill flytta till Varberg

LÄS MER:Motell Björkäng kan bli tropikhus

ANNONS