Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Trendspanaren Ulrik tipsar om blomster

Florist Ulrik Nordestgaard ingår i nätverket Designbloggarna. Han gillar att hålla det enkelt. – En eller två blommor i en vas bara. Jag vill inte fläska på.

Varbergaren Ulrik Nordestgaard, 42, jobbar som florist- och inredningslärare på Almåsgymnasiet i Borås. Dessutom trendspanar han som Floristulrik på nätverket Designbloggarna och delar med sig av upptäckter inom flora och design.
Han skriver om allt från buketter och krukor till “blommiga grejer”.
– När det kommer en nyhet, till exempel en vas, kan jag skriva personligt om den. Jag väntar ett par dagar och funderar. Behövs den? Är den fin?
– Tack vare bloggen har jag fått chansen att vara med och göra blommorna till prinsens bröllop och kungens 70-årsdag.

När vi träffar Ulrik Nordestgaard är han just hemkommen från en Kinaresa där han gjort research inför ett samarbete med en floristutbildning. Blomsterkarriären började med en trädgårdsintresserad familj, gymnasiala trädgårdsprogrammet och därefter floristutbildningen. Sedan jobbade han i tio år i dåvarande blomsterbutiken Pamps.
– Men jag blev allergisk mot vissa blommor och skolade om mig till floristlärare.
Hemma hos Ulrik snålas det inte med snittblommor.
– Det ska finnas blommor någonstans hela tiden, från badrummet till köket och soffbordet.
– Varje gång du går förbi en bukett och ser på den blir du ju glad. Det är något speciellt med blommor som gör att man uppskattar dem. Min fru och dotter tycker väl att jag är helt knäpp ibland. Att jag fortfarande kan stanna till och njuta, “Alltså det doftar ju bara så gott”!
– Jag är inte alls för det svulstiga och yviga som är väldigt trendigt just nu. Jag kan sätta en enkel körsbärsgren, en äppelkvist eller två gräs-strån i en vas. Det behöver inte vara så mycket mer. På köksbänken hemma har jag en ensam tulpan.

Ulriks tre trendspaningar
1. Krukväxtspaningen:
– Det trendigaste är att ha sådant som mormor hade när du var liten. Pelargoner är superhett. Rosengeranium, svärmorstunga och ormbunkar. Jag tänker att trenden hänger ihop med viljan att gå tillbaka till att odla själv, bli mer självförsörjande och då hämtar man inspiration bland sina rötter.
2. Snittblomstrenden:
– Det ska se självgjort ut. Det är helt rätt att bara gå ut i trädgården och plocka eller köpa hem blommor och bara tjoff…Det ska inte vara perfekt arrangerat med blommor i samma höjd, utan istället helt vilt, hursomhelst, som på en äng. Jag har lite svårt för den stilen eftersom jag är mycket ordning och reda.  
3. Kruktrenden:
– Jag ser väldigt mycket keramik just nu. Glaserat. Det ska se handgjort ut som om någon har suttit och drejat bara för din skull. Gärna lite brister i glasyren och väldigt mycket dova jordfärger.
Fler av Ulriks spaningar finns på designbloggarna.se

Artikeln har varit publicerad i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här