Tredje gången gillt för Västerportplanen?

Kritiken i omgång ett och två var tuff. Vad kommer länsstyrelsen säga om detaljplanen för Västerport denna gång? Kommunen tycker att den utrett vad den kan.

ANNONS
|

Detaljplaneförslaget för Västerports etapp ett (den sydligaste delen av området) har fått omfattande kritik av länsstyrelsen i båda remissrundorna. Sedan vårvintern har kommunen därför förberett en andra granskning. Det arbetet är nu klart och nu skickar byggnadsnämnden ut planförslaget på en andra granskningsrunda.

– Allt som länsstyrelsen har frågat efter har vi hanterat och stärkt upp med rapporter. Känslan är att man inte riktigt kan veta vad länsstyrelsen kommer att säga eftersom den inte säger något, men vi har gjort vad vi kan, säger Christian Persson (C), byggnadsnämndens ordförande.

Länsstyrelsen ger ingen förhandsinformation

Nej, något mellansnack med länsstyrelsen är det inte tal om. Man har haft avstämningsmöten efter senaste granskningen, men länsstyrelsen hintar inte. En ny granskning är enda vägen fram.

ANNONS

Kommer länsstyrelsen vara nöjd nu? Maria Hagelberg, projektledare för Västerport, säger att det är jättesvårt att veta.

– Vi vill väldigt gärna ha en avstämning med länsstyrelsen nu. Mycket mer än vad vi gjort nu kan vi nog inte göra.

Samma hus och gator

Förslaget skiljer sig i sak inte från de tidigare versionerna. Kajkanten ska ligga 2,3 meter över havsnivån, gatorna löpa där de är inritade, hotellet få tolv till fjorton våningar och bostäderna bli 500 stycken. Men mycket av det där som inte syns har kompletterats med fler undersökningar och vad som ska vara tydligare beskrivningar av lösningarna för höjd på marken, dagvatten, föroreningar, buller och så vidare.

Detaljplaneförslaget ska vara på granskning fram till den 19 november. Målet är att detaljplanen ska klubbas av fullmäktige under första kvartalet 2021.

– Att vi är lite sena med detaljplanen påverkar upphandlingen av kaj-, mark- och ledningsarbetena. Saneringen drar igång nu i december men vi vågar inte handla upp markarbetena innan vi har detaljplanen på plats, säger Maria Hagelberg.

Färjans byggnad är riven

Vivabs ledningsdragning i Östra Hamnvägen och rivningen av färjans incheckningsbyggnad är dock klara.

– Vi är ett team bakom det här och vi är alla väldigt angelägna om att ro det här i land nu, säger Maria Hagelberg.

ANNONS

LÄS MER:Planerna för Västerport sågas även efter runda två

LÄS MER:Så ska Västerport möta kraven från länsstyrelsen

LÄS MER:Västerports hotell på väg mot ännu högre höjder

LÄS MER:Skarp kritik mot Västerport från länsstyrelsen

LÄS MER:Länsstyrelsen smular sönder kommunens planering för Västerport

LÄS MER:Efter kritiken mot Västerport: Marken det stora frågetecknet

LÄS MER:Västerport klubbat – "Blir detta en gräddhylla kommer domen att bli hård"

ANNONS