Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tre bygdegårdar kan få 3,6 miljoner kronor

Om Boverket går med på att betala halva totalsumman kan Varbergs kommun ge sammanlagt 1,2 miljoner kronor för renoveringar till Skällingegården, Brygghuset i Bua och Himle bygdegård.

Kultur- och fritidsnämnden föreslår att kommunfullmäktige säger ja till tre bygdegårdars renoveringsprojekt i Varberg.

För alla tre gäller att Boverket måste ta beslut om att stå för halva summan och föreningarna själva försöker betala en femtedel. Resterande 30 procent står i så fall kommunen för.

Brygghuset i Bua

Största ekonomiska investeringen krävs hos föreningen Brygghuset i Bua. Fiskerilokalen, som ägs av Båtfjordens Hamn AB och är på 270 kvadratmeter med en övervåning på 60 kvadrat, byggdes 1946. Den renoverades senast 2001.

Förra året avslog Boverket en ansökan där även taket ingick och nu är målet ”bara” ett modernare kök, en mer tillgänglig entré, samt bättre klimat och energieffektivitet genom ny ventilation.

Sammanlagt kostar renoveringen – inklusive flera nya dörrar och fönster, värmepump, kylmaskin och hörslinga – nästan två miljoner kronor. Om Boverket beviljar 971 950 kronor vill kultur- och fritidsnämnden att kommunen skjuter till 583 170 kronor.

Under 2019 gjorde Brygghuset en vinst på drygt 100 000 kronor tack vare intäkter från främst second hand-butiken men även från motionsaktiviteter.

Skällingegårdens bygdegårdsförening

En annan av kommunens bygdegårdar som också behöver ett nytt, funktionellt kök är Skällingegården. Kök där har nämligen inte renoverats på omkring 40 år.

Den beräknade totalkostnaden är en knapp miljon och Skällingegårdens bygdegårdsförening har därför ansökt om 491 943 kronor från Boverket. Vid ett positivt besked därifrån tycker Kultur- och fritidsnämnden att kommunfullmäktige ska bevilja ytterligare 295 166 kronor i bidrag.

Föreningen får i sådana fall stå för strax under 200 000 kronor för det nya köket.

Bygdegården i Himle

På bygdegården i Himle har föreningen renoverat inomhus i omgångar och nu krävs framför allt en helt ny fasad inklusive isolering, men även byte av ett par fönster och dörrar.

”Byggnaden är nu i så dåligt skick att den måste renoveras innan förfall”, skriver Himle bygdegårdsförening, som av totalkostnaden på 1,15 miljoner hoppas på 575 000 kronor från Boverket och 345 000 kronor från Varbergs kommun.

Till större delen av den egna utgiften på 230 000 kronor planerar bygdegårdsföreningen att söka bidrag från exempelvis Sparbanksstiftelsen alternativt ta ett banklån.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här