Transportarbetarförbundet: ”Taxichaufförer är rätt utsatta”

Transportarbetarförbundet menar att taxichaufförernas arbetsmiljö har blivit mindre säker med åren.

ANNONS
|

Ett av de största problemen kring taxichaufförernas arbetsmiljö handlar just om säkerheten. Det menar Mats Andersson som är ombudsman för taxi på Transportarbetarförbundet.

– Taxichaufförer är rätt utsatta eftersom de jobbar ensamma. I dag finns det inget lagstiftat krav på varken larm eller kameror i fordonen och i hårt prispressade upphandlingar så satsar inte bolagen på trygghetsåtgärder, säger han.

Enligt Mats Andersson är det hot eller hot om våld som taxichaufförer främst riskerar att utsättas för.

– Oftast hänger det ihop med att man inte är överens om priset. Ett sätt att komma ifrån det är att helt och hållet skippa kontanthanteringen och att priset fastställs innan kunden sätter sig i taxin.

ANNONS

Transportarbetarförbundet jobbar kontinuerligt med säkerhetsfrågor för taxibranschen. Men i dag - när branschen består av många mindre verksamheter - så är det svårare att hålla säkerheten på en bra nivå menar Mats Andersson.

– Efter avregleringen inom svensk taxi på 90-talet har det långsamt skett en försämring runt om i landet. I dag kommer det in små bolag som lägger anbud till ett lågt pris och konkurrerar ut de etablerade verksamheterna. Eftersom det inte finns några krav på att ha kamera eller larm i bilen så väljer många små bolag att inte lägga pengar på det.

Han poängterar också att det behövs ett större samordningsansvar i branschen.

– Eftersom det finns så många små aktörer i dag så borde det ligga på beställningscentralerna att ta mer ansvar, till exempel när det handlar om krishantering och krisberedskap. Jag förstår att det finns svårigheter för ett litet bolag att tillhandahålla den typen av resurser.

LÄS MER:Taxichaufför sade upp sig efter ha blivit ofredad i jobbet

LÄS MER:Hallandstrafiken menar att förseningar sker i enstaka fall

ANNONS