Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Trallvänliga månader för bygghandeln

Snickarväder, permitteringar och hemjobb – många Varbergare tar till hammaren i coronatider. För många företag inom byggvaruhandel märks en tydlig och tidig renoveringsrusch. Samtidigt är oron inför framtiden påtaglig.

Trucken går varm på Byggmax brädgård. Bakom spakarna sitter Fredrik Johansson, platschef för anläggningen i Varberg, och travar buntar med trä för att frigöra plats. Kön till mätplatsen ringlar längre än vid samma period i fjol som var “betydligt lugnare”.

– Det är precis som under högsommaren när alla har semester. Folk är hemma och har mer tid över för byggprojekt, säger han mellan lyften.

För att möta kundtillströmningen har personalstyrkan utökats. Butiken sysselsätter fyra heltidsanställda – men nu har extrapersonal kallats in.

– Det är så högt tryck. Vi hade inte klarat det med ordinarie bemanning. Vi har tagit in tre extra .

Främst är det impregnerat material som går åt när många kunder är tidiga med altan- och staketbyggen.

Peter Hägerholt, vd för Byggcenter Varberg i XL Bygg-kedjan, påpekar att byggfirmorna är stommen i företagets verksamhet. Men den senaste månaden har det varit en ovanligt tidig byggrusch på konsumentsidan. I jämförelse med förra året har inköpen för olika hemmabyggprojekt kommit igång en månad tidigare.

– Det som hände i mars med Corona gjorde att säsongen drog igång en månad tidigare. Sen har det varit bra byggväder. Det finns ingen nederbörd att tala om och det är inte för varmt för att snickra heller. Många semesterresor har ställts in och det gör att många väljer att lägga pengar på att bygga en ny altan exempelvis. Det har vi märkt tydligt, säger Peter Hägerholt.

Det fina vädret gör att virke till yttre hemmafix går åt. Trätrall, staket och omklädnad av fasad är de vanligaste projekten som fått en tidig start.

– Det måste finnas en coronaeffekt i det här, det är solklart. Vi har haft kunder som kommenterat att de är permitterade och fått tid över att snickra.

Att sia om framtiden för branschen är svårt, menar Peter Hägerholt. Det kan snabbt bli en annan verklighet att förhålla sig till.

– Det finns en oro kring hur allt ser ut efter semestern. Det kan komma en rekyl med arbetslöshet. Sen är det så att byggbranschen inte har stängt ned och det är helt avgörande. För längesedan hörde jag att en snickare sysselsätter tre andra personer. Så det är viktigt att det rullar på.

På Varbergs trä infinner sig också en försiktig optimism i nuläget. Försäljningschef Mikael Ragnarsson prognos är att det fina vårvädret har fått många att prioritera hemmet under pandemin. Butikens släp är ofta uthyrda och lördagar är förknippade med högt tryck. Just nu är lagret med byggvaror intakt, vilket är gynnsamt enligt försäljningschefen. Men i framtiden kan det uppstå problem.

– Vi har välfyllda lager men märker att det blir längre leveranstider. Mycket skivmaterial kommer från Europa. Vi har också haft problem med att hitta bilar till leveranser, säger han.

Några av företagets större kunder har fått en ovälkommen paus i pågående byggprojekt. Planerade renoveringar av äldreboenden har skjutits på framtiden. Varbergs Träs VD Andreas Johansson ser en del frågetecken på bygghorisonten.

–Det är inte säkert att projekten ens blir av. Det är också svårt att säga om kommuner kommer lägga pengar på underhåll och renovering eller prioritera annat i framtiden. Några kunder har fått varsla.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här