Trafikverkets beslut väcker ilska i inlandet

Det blir ingen rondell i Deromekrysset – i stället kommer Trafikverket sätta upp fartkameror. Beslutet får lokalbefolkningen att rasa.

ANNONS
LocationDeromekrysset||

Korsningen där 41:an möter vägen mellan Derome och Kungsäter är en plats där många bilister blivit stående genom åren. Trafiken är tidvis både tät och tung vilket gör att bilarna som ska ut på 41:an eller korsa den riskerar att bli stående länge – eller provoceras till halsbrytande manövrar i strid med trafikreglerna och med risk för liv och lem.

Befolkningen i området har länge hoppats på att korsningen ska byggas om till en rondell för att få trafiken att flyta bättre. Men nu har Trafikverket beslutat sig för att så inte kommer att bli fallet.

– Vi tittar på vilken lösning som är den samhällsekonomiskt bästa och i det här fallet ser vi inte att problemen är så svåra att det motiverar att bygga en rondell för 10–15 miljoner kronor, säger Elsa Andersson, utredare på Trafikverket.

ANNONS

I stället har den statliga myndigheten beslutat att sätta upp fartkameror vid korsningen. En kamera i varje körriktning längs 41:an ska det bli, och de ska sättas upp 2022.

Beslutet att det inte blir någon rondell får de boende i området att rasa. En som har engagerat sig i frågan är Emily Berggren, boende i Sällstorp.

– Fartkameror är bättre än ingenting, men jag har svårt att tro att det kommer att bli lättare att ta sig ut på vägen för det, säger hon.

Emily Berggren menar att korsningen är trafikfarlig.

– Värst är det för oskyddade trafikanter. Det finns barn som bor på ena sida vägen och så ligger skola, förskola, pizzeria och fotbollsplan på andra sidan vägen. Det är ju ingen korsning där man släpper över sina barn på cykel direkt, säger hon.

– Värst är det på somrarna när trafiken är som tätast. Det är många som chansar och kastar sig ut utan att respektera stoppskyltarna eller högerregeln, säger hon.

Emily Berggren är en av initiativtagarna till den Facebookgrupp som startades i fredags med namnet ”Rondell i Deromekrysset”.

– Vi har 1 100 fått 1 100 medlemmar på bara några dagar. Så jag tror att jag törs påstå att jag har minst 1 000 personer bakom mig som anser att Trafikverkets beslut är fel, säger Emily Berggren.

ANNONS

Hon kommer nu att fortsätta att driva frågan.

– Vi ska försöka uppvakta Trafikverket på olika sätt. Vi har också planer på att starta en namninsamling. Men nu har det varit så intensivt i helgen med intresset för Facebookgruppen, så vi har inte hunnit det ännu.

ANNONS