Trafikverket flyttar fridlyst växt från Varbergs banområde

Tunnelprojektet hotar den fridlysta växten kalvnos som trivs på bangården. – Just i Varberg håller den en vit färg och mig veterligen finns den inte någon annanstans i Sverige, säger Patrik Lindberg, samordnare för naturmiljö i projektet Varbergstunneln.

ANNONS
LocationVarberg||

Uppdaterad: 18 juni, 2020.

2013 fanns det runt 11 000 exemplar av kalvnos på bangården men under torkan sommaren 2018 sjönk antalet till cirka 100 exemplar. Bygget av Varbergstunneln påverkar den rödlistade växten och därför har länsstyrelsen beslutat att den ska odlas på andra platser i kommunen. Nu ska Trafikverket samla ihop det översta jordlagret, som förhoppningsvis innehåller en hel del frön, på bangården för transport till ett område längst med väg 845 strax norr om Tångaberg.

– Vi har testat att så in den på platser men nu gör det i mer storskalig skala, säger Patrik Lindberg.

Varför trivs den så bra på bangården i Varberg?

ANNONS

– Den miljön har funnits under en lång tid och materialet är utblandad med sten och sand som skapar bra förutsättningar för terrängväxter.

Vad har Göteborgs botaniska trädgård med projektet att göra?

– I det inledande skedet har de fått frön av oss. De skapar en fröbank, där kalvnos är en art. De ska även ta fram kalvnos och hjälpa oss på traven med att få fram det som vi kommer behöva.

Vilka andra områden är aktuella?

– I Brearedsområdet kommer vi lägga ut sand för att få in kalvnos.

Hur tror du flytten av frön kommer att gå?

– Jag tror att det kommer gå bra att så in den. Men det är lite mer chansartat att få fram den från banmaterialet. Det hänger mycket på skötseln. Trafikverket är en viktig aktör i att bibehålla den biologiska mångfalden – det är det minsta vi kan göra – eftersom vi gör stora intrång i miljön.

Varför sker flytten till just Tångaberg?

– Det är Trafikverkets mark men också en upphöjd växtbädd som är väldränerad. Vi har tagit bort det befintliga jordlagret och tillfört sand för att skapa ett näringsfattigt förhållande, säger Patrik Lindberg.

Att det är Trafikverkets mark stämmer dock inte. Markägaren är en privatperson och Trafikverket har rätt att vara på området genom ett så kallat servitut.

ANNONS

– Vi har en bra dialog med markägaren och hoppas kunna landa ett avtal som säger att han sköter om området åt oss, säger Jesper Mårtensson, som är ansvarig för miljö- och tillstånd i projektet Varbergtunneln.

Enligt Mårtensson pågår det inte några förhandlingar om att köpa loss marken. Men markägaren krävde sin rätt till jorden och därför har lastbilar transporterat den till ägaren. Vilken merkostnad det har inneburit för projektet kan inte Jesper Mårtensson svara på. Men odlingsprojektet i sin helhet går loss på runt en miljon kronor.

Allt om behöver veta om kalvnos:

Kalvnos är fridlyst. Arten har använts inom folkmedicinen mot väderspänning och som urindrivande medel. Den salufördes under 1700-talet på apoteken. Svenska namnet kommer troligen från att frukten liknar nosen på en kalv.

Kalvnosen har aldrig varit något vanligt eller besvärligt ogräs i Sverige. Fram till sekelskiftet förekom den på skånska, öländska och gotländska åkrar samt här och var på andra odlade ställen från Skåne till Västerbotten, längre norrut endast tillfälligt. Den har gått starkt tillbaka under detta århundrade och har försvunnit från de flesta tidigare kända lokalerna.

Den ettåriga växten växer på kulturmark, främst i åkrar, trädgårdar och på ruderatmark (till exempel järnvägsstationer). Höstgrodda plantor dör redan vid lätt frost varför arten här knappast uppträder i höstgrödor.

Källa: SLU Artdatabanken

ANNONS