Trönningenäsgrisen ska skjutas på måndag – har även skadat flygfältet

Dagarna kan nu vara räknade för det vildsvin som under en tid gjort sig hemmastadd vid Trönningenäs och Getterön. Skyddsjägare har börjat placera ut lockbeten, och på måndag kväll är det tänkt att galten ska skjutas.

ANNONS
|

Som HN kunde berätta under torsdagen så har en vildsvinsgalt sedan en tid tillbaka synts till vid Trönningenäs. Galten har på ett relativt regelbundet sätt vadat fram och tillbaka mellan Getterön och Trönningenäs och bökat en hel del på ett stycke åkermark nedanför villorna på Trönningenässidan.

Galten är ett mycket ovanligt inslag i det tätbebyggda området.

– Det finns ingen som har hört talas om något vildsvin där i mannaminne, säger Perolof Kallings, som är skyddsjägare för den lokala Fastighetsföreningen.

Han har nu fått i uppdrag att skjuta den aktuella grisen. Förberedelserna är redan påbörjade, och tanken är att galtens öde ska beseglas på måndag kväll.

ANNONS

– Vi har börjat placera ut så kallade ”majsbomber” som innehåller majs, vatten, jäst och sirap. Jäsningen förstärker majsdoften, det är rena hembränningen, förklarar Perolof Kallings.

Eftersom Kallings bor i Jönköping och inte kan ta sig ned till Trönningenäs på söndag är tanken att grisens vanor ska upprätthållas under tiden. ”Majsbomberna” ska med sin doft vara oemotståndliga för grisen.

– Nu gäller det bara att det inte blir östlig vind så att han inte känner doften, men vildsvin har ett mycket gott luktsinne, berättar Kallings.

Han förklarar att lockbetena placeras ut på ett sådant sätt så att vildsvinet ska stå med sidan mot Kallings när det dödande skottet avlossas på måndag kväll. Kallings själv kommer att vara placerad på en villaaltan 50 meter bort.

– Jag befinner mig högre upp så att skottet går ned i marken. Det gäller att tänka på säkerheten först i ett sådant här tätbebyggt område, säger Kallings.

Grisen kommer sannolikt att fortsätta följa sin etablerade vana att vid 20-tiden på kvällen komma vadande till åkern på Trönningenäs. Men det kan naturligtvis hända att hans vanor plötsligt ändras och att jakten misslyckas.

– En galt vill ju hitta en sugga att para sig med. Det är lite underligt att han beter sig som han gör, säger Kallings.

ANNONS

Hans teori är att galten skingrades från sin flock vid en jakt i närheten av Valinge för en tid sedan då ett 17-tal grisar sköts. Trönningenäsgrisen ska sedan ha vandrat över Lindberg på gamla småvägar och passerat E6:an med hjälp av en viadukt.

– Han har lämnat spår hela vägen för att någon sugga ska följa efter, säger Kallings.

Skälet till att grisen funnit sig till rätta vid Trönningenäs är troligtvis vassen i strandkanten.

– Vildsvin trivs på två ställen: antingen tät granskog eller vass, säger Kallings.

Att Trönningenäsgrisen har orsakat problem även på Getterösidan uppdagades under fredagen då Varbergs Flygklubbs ordförande Patrik Karlsson inspekterade flygfältet. Då visade det sig att grisen bökat upp ett ganska stort område i flygfältets norra del.

– Vi får ha en diskussion med kommunen om vad vi ska göra åt problemet. I nuläget vågar vi flyga om vi inspekterar flygfältet noga innan start, vilket vi ju alltid gör. Men detta riskerar definitivt att bli ett problem om det förvärras. Men vi vet i nuläget inte vilka åtgärder vi ska vidta för att komma till rätta med det, säger Patrik Karlsson.

Känner du till att fastighetsägarna på Trönningenässidan planerar att skjuta grisen på måndag?

ANNONS

– Jasså, nej, det kände jag inte till. Det var en nyhet för mig. Men då är det väl så det blir.

ANNONS