Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ljus i räcket. Med belysning ska det bli säkrare att vistas längs Strandpromenaden även under dygnets mörka timmar. Bild: Annika Karlbom

Trångt när Strandpromenaden får lampor

Trots viss kritik blir det ljus längs hela Strandpromenaden. Nu har arbetet med att förse sträckan mellan Ankaret och Kåsa med lampor påbörjats.

Hittills har endast sträckan från fästningen till Ankaret varit belyst, och nu ska resten av Strandpromenaden bli upplyst under dygnets mörka timmar. Men det är inte utan viss kritik. 
– Jag kan förstå argumenten från båda håll. Många vill ju ha ljuset för att kunna använda platsen och vistas där även på kvällen. Samtidigt vill många kunna uppleva natthimlen och att det är ett ostört naturområde, säger Jennie Fagerström, projektledare på Varbergs kommun. 

För att även kritikerna ska kunna uppskatta att det trots allt sätts upp belysning mellan Ankaret och Kåsa, har kommunen valt bort de traditionella lyktstolparna. I stället kommer små lampor att sättas undertill på räcket som sitter längs promenaden. 
– Små ljuspuckar, som är snäppet större än en tumnagel, kommer sitta infällda i räcket. Dagtid syns de knappt alls. De bländar inte och man ska fortfarande kunna uppleva vattnet och Strandpromenaden, säger Jennie Fagerström. 

Under byggnationen kommer gång- och cykelvägen tidvis att smalnas av där kommunen gräver kablarna. Projektet är ett samarbete mellan hamn- och gatuförvaltningen och Varbergs energi, och beräknas vara klart i januari. 
– Vi är övertygade om att det blir en förbättring och att det möjliggör för fler att vara där, säger Jennie Fagerström. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här