Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Träslöv firar 90 år – en klubb byggd på trivsel av bohemer

Det är rätt länge sedan Lilla Träslövs Fotbollförening blev en stor förening. Och det är en klubb som berört många. 850 namn har spelat i herrarnas seniorlag sedan starten 1931.

Det finns en bohemisk ådra som präglar klubben.

– Det har väl varit så, det finns gott om den – och jag är väl en, säger Patrik ”Kasen” Hägerström, tidigare ordförande i åtta år innan Ulf Werner tog över.

Vi sitter vid Östervi. Det är någon timma till den prestigefylla fajten mellan TFF och Väröbacka. Helle Lagerborg, Patrik Hägerström och Owe Peterson är samlade för att prata historia. Var börjar vi? Ska vi råka missa någon?

Ingen förening överlever utan eldsjälar och frivilligt arbetande ledare och spelare. I Lilla Träslöv finns det massor av bekantingar som satt prägel på föreningen. Det flyger en massa smeknamn i luften på folk som satt djupa spår.

Lacke, Kalle Stjärna, Lille-Sven. Kasen, Lalen, Biggen, Burken, Gadden, Mösen, Pilen och Plugg. Det gäller att veta vem som är vem bland filurerna i föreningen.

TFF är en förening som alltid som lyft fram trivsel och gemenskap i första rummet. Det har inte varit lika viktigt att vinna, även om det är svårt att tänka sig nuvarande tränaren Glenn Larsson dra på smilbanden efter en förlust.

Hur mäter man trivsel då?

– Det är väldigt få som lämnar Träslöv när de kommit till oss, säger Owe Peterson.

Sportsligt sett har Lilla Träslöv aldrig varit med om några högre utsvävningar. Klubben har aldrig brytt sig om att ta upp kampen med de historiska storheterna. Bois och Gif har i stället plockat hem talanger från TFF. I dag spelar André Boman i Allsvenskan med Varbergs Bois.

Christer Andersson, från ”Trässle möse”, har under åren varit väldigt noggrann med ekonomin. Och det är förstås nödvändigt att hantera en verksamhet med ett tusental medlemmar.

Det har hänt massor sedan ett gäng Träslövsgrabbar (Harry Cederholm, Sven Helin, Allan Carlsson, Alla Andersson och Erik Vennberg) åkte till Skällinge för att diskutera en start av Himledalsserien.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Flest A-lagsmatcher: Fredrik Larsson 577, Sven Karlsson 493, Stig Johansson (45-63) 428, Owe Peterson 407, Gad Lyhme 390, David Bertilsson 377, Erik Karlsson (34-57) 364, Henrik Nilsson 361, Ingemar Bengtsson 347, Joel Lennartsson 345.

Flest A-lagsmål: Fredrik Larsson 264, David Bertilsson 160, Gad Lyhme 122, Erik Karlsson 121, Ingemar Bengtsson 112, Owe Peterson 109.

1938 – ny idrottsplats. Det fanns en tidigare spelplats. Fotbollslaget kallades Frisco.

1946 – semifinal i DM mot Halmia (0–4).

1951 – serieseger i Hallandsserien. Seger mot IF Centern i kvalet.

1958 – invigning av Träslövs IP (nordvästra Hörnet av sjukhusområdet).

1959 – serieseger division 5. 1 743 såg finalen på Vallen mot Träslövsläge.

1968 – tvingades bort från Träslövs IP . Sjukhuset skulle byggas. Förvisat till Påskbergsvallen.

1970 – Östervi invigs 1 juli.

1978 – damfotbollen startar upp.

Acke - Alf-Erik Stjärnström

Biggen - Jan Andersson

Garren - Stig Andreasson

Gazza - Gert Nilsson

Kalifen - Leif Karlsson

Kasen - Patrik Hägerström

Kuen - Gösta Johansson

Lacke - Fredrik Larsson

Lille-Lasse - Lars Johansson

Lille-Sven - Sven Carlsson

Lotta - Bertil Bengtsson

Lången - Gunnar Larsson

Mösen - Christer Andersson

Pelo - Kenneth Bengtsson

Pilen - Jörgen Lennartsson

Plogg - Helge Hultin

Proppen - Owe Peterson

Snöret - Kurt-Arne Karlsson

Svirre - Göran Hansson

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här