Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Träning utomhus lever vidare trots corona

Inget hindrar gruppen som styrketränar utanför Friskvågen. De är alla medvetna om träningens betydelse för hälsan.

I januari brukar gymmen fyllas av personer som avlagt nyårslöfte om att börja träna.

De som gör armhävningar, springer och lyfter på Friskvågens parkering ser ut att vara mer inbitna motionärer. Johanna Willerstrand är entusiastisk över uteträningen.

– Jag tycker det här är ett jättebra initiativ av Actic. Vår regering är ju väldigt bra på att tala om vad vi inte ska göra, men inte riktigt lika bra på att tala om vad vi ska göra. Möjligheterna att röra sig tas bara bort efter en. Det finns inget bättre för att må bra än att få upp pulsen och svettas lite, säger hon och gör ännu en knäböj.

Upp med humöret

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vuxna ska träna kondition 150 minuter i veckan och styrka två gånger i veckan. Barn och unga rekommenderas att röra sig betydligt mer för att utvecklas fysiskt och bygga en bra grund för resten av livet.

– Alla deras aktiviteter är ju inställda nu, inflikar Johanna.

Fysisk träning förebygger en rad fysiska sjukdomar, ökar livslängden och skyddar bland annat mot demens och depression. Det finns också forskning från Karolinska Institutet som visar att motion kan hjälpa den som redan blivit deprimerad. En som erfarit det mer direkt är Mats Nyman.

– Det var mer själslig nöd som fick mig att börja träna, säger han. Jag fick en utmattningsdepression för fyra år sedan och träningen hjälpte mig att bli frisk.

I ur och skur

I en undersökning som Actic genomfört tillsammans med Ipsos i juli framgår att många svenskar bytte inomhusträningen mot utomhus förra året. Hela 43 procent uppgav att de tränat mer ute under våren 2020 jämfört med våren 2019 och 47 procent uppgav att de skulle träna mer utomhus om vädret var bättre. Men väderleken hindrar inte Mats Nyman.

– Jag är norrifrån och van vid att vara ute i alla väder. Det är bara att köra året runt.

Karin Widmark började styrketräna utomhus i oktober.

– Jag var lite tveksam först eftersom de flesta har hållit på ett tag och jag inte är så jättevältränad. Men man kan ju vara med och köra på sin egen nivå. För mig har det inneburit mer varierad träning.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Dokumentet Fysisk aktivitet–rekommendationer finns på Folkhälsomyndighetens webbplats www.folkhalsomyndigheten.se och bygger på WHO:s rekommendationer.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här