Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kanslist Ing-Mari Pettersson, ordförande Ulf Lundström och sekreterare Cecilia Lind i Varbergs Parasportförening. Bild: Matilda Carlström
Kanslist Ing-Mari Pettersson, ordförande Ulf Lundström och sekreterare Cecilia Lind i Varbergs Parasportförening. Bild: Matilda Carlström

Tränarkris i Varbergs Parasport

Om inte Varbergs Parasport hittar nya tränare till simning och innebandy kan grenarna vara hotade. Nu hoppas de nå ut till intresserade.

– En del kanske är lite skraja för att leda just parasport, men det behöver man absolut inte vara, säger Ulf Lundström, ordförande för den ideella föreningen Varbergs Parasport.

Cecilia Lind är sekreterare och simtränare tillsammans med Jennie Ek. Av hälsoskäl är Cecilia tvungen att ta en time out som tränare, och föreningen behöver därför snabbt hitta en ersättare.

– Vi vill vara absolut minst två tränare i varje gren. Men jag kommer att finnas kvar i föreningen, och när jag blir bättre igen vill jag gå tillbaka till att träna och jag kan såklart vara behjälplig med att lära upp nya tränare som vill vara med, säger hon.

Vad krävs av en tränare i parasimning?

– Man bör veta lite om simning och kunna de fyra simsätten, alltså bröst-, rygg-, fjäril- och frisim. Man får ju också se vad de har för behov. Vi har en tävlingsgrupp och de kör stenhårt på hög nivå, och så har vi en motionsgrupp där det är väldigt anpassat efter individerna. Men det kommer vi att lära ut och visa, säger Cecilia Lind.

Även innebandyn behöver akut en tränare. Där gäller det att, förutom grundläggande innebandykunskaper, kunna leda med hela handen.

– Den som vill vara tränare där får gärna vara lite tuff, och inte vara rädd för att ta i, säger Ulf Lundström.

Föreningen upplever att det överlagt blivit svårare att hitta tränare de senaste åren – ja, faktiskt engagerade ideella krafter i allmänhet. Något de inte är ensamma om i föreningsvärlden.

– Eftersom vi är en ideell förening har vi ingen möjlighet att ge betalt, och jag tror att många inte hinner utöver sina heltidsarbeten och barn, säger Cecilia Lind.

– Förut var det lättare. Folk har inte det där med att jobba ideellt i sig längre verkar det som, säger Ulf Lundström.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här