Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Trämuseet har fått en ny konsthall

Erling Andersson har hunnit fylla 76 år, men det hindrar honom inte från att driva och utveckla sitt trä- och nostalgimuseum. En ny konsthall har byggts upp lagom till den årliga Museidagen, som arrangeras på söndag.

– Konsthallen är inte riktigt färdig så invigningen väntar vi med. Det mesta som står här nu har jag gjort själv. Men vi ska få in andra konstverk här framöver. Vi kommer också att ställa ut designade möbler, säger Erling. 
Han kallar sig numera för kulturentreprenör på sitt visitkort. Genom åren har han samlat på sig mängder av kulturhistoriska föremål. Besökarna kan hitta allt från stora ångmaskiner till olika sorters träprylar som kom till användning förr i världen.
Bland samlingarna finns till exempel en snigelpotta, helt enkelt en träburk med plats för sniglar. 
– De slemmiga sniglarna kastades in hjulen på hästkärrorna och fungerade som smörjmedel, förklarar Erling Andersson. 


Han kan det mesta om föremålen som finns på museet. Samlingarna växer hela tiden och den nya nostalgidelen innehåller bland annat en skolsal som inretts med gamla bänkar, kartor och annat skolmaterial. 
På söndag den 10 juli är det återigen dags för Museidagen, som beskrivs som årets höjdpunkt på Derome trä- och nostalgimuseum. Då är några av Europas skickligaste motorsågskonstnärer på plats för att såga träfigurer. 
Museet kommer också att demonstrera sin maskinpark med Sveriges största ånglokomobil, en ångmaskin på hjul, och visa upp vävateljén där besökarna kan se hur det går till att väva, karda, spinna och bereda lin. 
– Vi har också flera aktiviteter för barnen. Det här ska vara en dag som passar hela familjen, säger Erling Andersson. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här