Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Jeanette Koiranen har fått mer tid för trädgården den här våren, på grund av corona. Bild: Karin Hartmann
Jeanette Koiranen har fått mer tid för trädgården den här våren, på grund av corona. Bild: Karin Hartmann

Trädgården ger hopp i sommar

Handlarnas framtidstro har fallit till historiskt låga nivåer, enligt Svensk Handel. Men trädgårdshandeln och husbilsförsäljare hoppas ändå på att gynnas av att människor stannar hemma i sommar.

Jeanette Koiranen som bor i Rolfstorp älskar blommor, växter och nya projekt. På grund av social distansering och att hon blev varslad från Gekås i samband med att företaget också permitterade 900 av sina anställda har hon fått mer tid för trädgården i vår. På den fina naturtomten står två växthus och en husbil.

– Vi skulle sälja den, men nu tänker vi att vi kanske behöver den i sommar.

Jeanette hade nyligen börjat ett nytt jobb som florist på Gekås när corona kom och vände upp och ned på världen. I mars blev hon varslad och började snabbt leta nytt jobb inom vården. Nu har hon fått nytt jobb som personlig assistent.

–Det är lite osäkert med allting och svårt att planera på sikt, säger Jeanette. Jag tror de kommer att ringa från Gekås också när de drar igång igen.

Under övergången har hon i alla fall fått lite tid över som hon använder i trädgården. En liten rabatt med vitsippor lyser i förmiddagssolen och Jeanette har just beställt gödsel och skaffat lite nya växter.

– Jag brukar inte köpa så mycket. Jag drar hellre upp från frön, eller så byter jag växter med kompisar. Det blir både billigare och roligare.

Jeanette har arbetat som florist sedan hon gick ut skolan och varit på många olika arbetsplatser. Hon har mycket energi och börjar gärna nya projekt. Dessutom har hon barn, hund och katter som fått ungar.

– Jag hinner inte med allting. Jag får lägga annat åt sidan när jag håller på med något i trädgården. Bästa trädgårdstipset till andra att göra det enkelt.

I växthuset, där kattungen gärna går på upptäcktsfärd har hon både smultron, tomatplantor och kryddväxter.

– Det är mer för att visa barnen var maten kommer ifrån. Jag drömmer nog mer om att bli självförsörjande på blommor än på grönsaker, skrattar hon.

Svensk Handels handelsbarometer från första halvan av april visar att handlarnas framtidstro störtdykt mellan februari och april. Minst framtidstro har sällanköpshandeln. Men andra, mindre rundringningar förutspår att just trädgårdshandeln kan klara sig bättre, tack vare att folk stannar hemma mer.

För Jeanettes del verkar det stämma.

– Det blir mer tid. Och det är roligare eftersom det finns chans att njuta av trädgården. Sen ska man inte glömma av att man mår bra av växter och att vara i naturen, påminner hon. Det är också viktigt under krisen.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här